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vides for a weekly rest period exceeding 35 consecu-
tive hours, the worker must be granted, in addition
to that period, the daily rest period as guaranteed by
Article 3 of that directive?

Must Article 3 of Directive 2003/88, read in the
light of Article 31(2) of the Charter, be interpreted
as meaning that, where a worker is granted a weekly
rest period, he or she is also entitled to a daily rest
period preceding that weekly rest period?

Ruling
Article 5 of Directive 2003/88/EC of the European
Parliament and of the Council of 4 November 2003
concerning certain aspects of the organisation of
working time, read in the light of Article 31(2) of
the Charter of Fundamental Rights of the European
Union, must be interpreted as meaning that the dai-
ly rest period provided for in Article 3 of that direc-
tive does not form part of the weekly rest period
referred to in Article 5 of that directive, but is addi-
tional to it.
Articles 3 and 5 of Directive 2003/88, read in the
light of Article 31(2) of the Charter of Fundamental
Rights of the European Union, must be interpreted
as meaning that where national legislation provides
for a weekly rest period exceeding 35 consecutive
hours, the worker must be granted, in addition to
that period, the daily rest as guaranteed by Article 3
of that directive.
Article 3 of Directive 2003/88, read in the light of
Article 31(2) of the Charter of Fundamental Rights
of the European Union, must be interpreted as
meaning that where a worker is granted a weekly
rest period, he or she is also entitled to a daily rest
period preceding that weekly rest period.

ECJ 23 March 2023, case
C-574/21 (O2 Czech
Republic), Miscellaneous

QT - v — 02 Czech Republic a.s., Czech case

Summary

Commission which a commercial agent would have
received for contracts with new customers or volume
increases of contracts with existing customers, if the
agency contract would have continued, must be taken
into account in determining the indemnity for post-con-
tract benefits. Even if parties used a one-off commission
structure, those need to be considered for its calculation.
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Questions

Must Article 17(2)(a) of Directive 86/653 be inter-
preted as meaning that the commission which the
commercial agent would have received in the event
of a hypothetical continuation of the agency con-
tract, in respect of transactions which would have
been concluded after the termination of that agency
contract with new customers which he or she trans-
ferred to the principal before that termination, or
with customers with whom he or she significantly
increased the volume of business before that termi-
nation, must be taken into account in determining
the indemnity provided for in Article 17(2) of that
directive?

Must Article 17(2)(a) of Directive 8§6/653 be inter-
preted as meaning that the payment of one-off com-
missions excludes from the calculation of the
indemnity, provided for in Article 17(2), the com-
mission lost by the commercial agent resulting from
transactions carried out by the principal, after the
termination of the commercial agency contract, with
new customers which that agent brought to the
principal before that termination, or with customers
with whom he or she significantly increased the vol-
ume of business before that termination?

Ruling

Article 17(2)(a) of Council Directive 8§6/653/EEC
of 18 December 1986 on the coordination of the
laws of the Member States relating to self-employed
commercial agents is to be interpreted as meaning
that the commission which the commercial agent
would have received in the event of a hypothetical
continuation of the agency contract, in respect of
transactions which would have been concluded after
the termination of that agency contract with new
customers which he or she brought to the principal
before that termination, or with customers with
which he or she significantly increased the volume
of business before that termination, must be taken
into account in determining the indemnity provided
for in Article 17(2) of that directive.

Article 17(2)(a) of Directive 86/653 is to be inter-
preted as meaning that the payment of one-off com-
missions does not exclude from the calculation of
the indemnity, provided for in Article 17(2), the
commission lost by the commercial agent resulting
from transactions carried out by the principal, after
the termination of the commercial agency contract,
with new customers which he or she brought to the
principal before that termination, or with customers
with which he or she significantly increased the vol-
ume of business before that termination, where
those commissions correspond to flat-rate remuner-
ation under any new contract concluded with those
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new customers or with existing customers of the
principal, through the commercial agent.

ECJ 20 April 2023, case
C-650/21
(Landespolizeidirektion
Niederdsterreich and
Finanzamt Osterreich),
Age Discrimination

FW, CE — v — Landespolizeidirektion
Niederdsterreich and Finanzamt Osterreich,
Austrian case

Summary

Refinements of Austrian salary grading system found
discriminatory.

Questions

Must Articles 1, 2 and 6 of Directive 2000/78, read
in conjunction with Article 21 of the Charter, be
interpreted as precluding national legislation under
which the grading of a civil servant is fixed on the
basis of his or her seniority in the remuneration
scale of a previous remuneration system found to be
discriminatory in so far as that system, for the pur-
poses of determining that seniority, allowed only
accreditable periods prior to the recruitment of the
civil servant which were completed from the age of
18 to be taken into account, to the exclusion of those
completed before that age, where that legislation
provides that a correction of the civil servant’s
accreditable periods completed prior to his or her
recruitment, as initially calculated, is to be made by
determining a comparison reference date, for the
purposes of which, in order to determine that
seniority, accreditable periods prior to recruitment
which were completed before that civil servant’s
18th birthday are henceforth taken into account
where, first, as regards periods completed after the
18th birthday, only ‘other periods’ of which half
must be taken into account are taken into account
and, second, those ‘other periods’ are increased
from three to seven years, but are taken into account
only in so far as they exceed four years?

Must EU law be interpreted as precluding national
legislation which provides, as regards civil servants
in respect of whom a procedure intended to redefine
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their position in the remuneration scale was pending
on the date of publication of a legislative amend-
ment to the remuneration system including that
scale, that remuneration is to be recalculated in
accordance with the new provisions relating to the
comparison reference date, those provisions con-
taining new limitations regarding the maximum
length of accreditable periods, whereas no such cal-
culation is made for civil servants in respect of
whom a procedure with the same purpose, initiated
previously, has already been closed by a final deci-
sion, based on a reference date determined more
favourably under the previous remuneration system
whose provisions, considered by national courts as
being discriminatory, have been disapplied in direct
application of the principle of equal treatment laid
down by EU law?

Must Articles 1, 2 and 6 of Directive 2000/78, read
in conjunction with Article 21 of the Charter, be
interpreted as precluding national legislation which
provides that periods of apprenticeship undertaken
with a national local authority are to be taken into
account in their entirety, for the purposes of deter-
mining the comparison reference date, only where
the civil servant concerned was recruited by the
State after a certain date, whereas half of periods of
apprenticeship are to be taken into account, in being
subject to a flat-rate deduction, where the civil serv-
ant concerned was recruited by the State before that
date?

Ruling

Articles 1, 2 and 6 of Council Directive
2000/78/EC of 27 November 2000 establishing a
general framework for equal treatment in employ-
ment and occupation, read in conjunction with Arti-
cle 21 of the Charter of Fundamental Rights of the
European Union, must be interpreted as precluding
national legislation under which the grading of a
civil servant is fixed on the basis of his or her
seniority in the remuneration scale of a previous
remuneration system found to be discriminatory in
so far as that system, for the purposes of determin-
ing that seniority, allowed only accreditable periods
prior to the recruitment of the civil servant which
were completed from the age of 18 to be taken into
account, to the exclusion of those completed before
that age, where that legislation provides that a cor-
rection of the civil servant’s accreditable periods
completed prior to his or her recruitment, as initial-
ly calculated, is to be made by determining a com-
parison reference date, for the purposes of which, in
order to determine that seniority, accreditable peri-
ods prior to recruitment which were completed
before that civil servant’s 18th birthday are hence-
forth taken into account where, first, as regards
periods completed after the 18th birthday, only
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