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ECJ 3 March 2022, case
C-590/20 (Presidenza del
Consiglio dei Ministri e.a.
(Médecins spécialistes en
formation)), Free
Movement, Work and
Residence Permit

Presidenza del Consiglio dei Ministri and Others — v
- UK, IG and others, Italian case

Summary

Medical students who started their training before
directive 82/76 was adopted (29 January 1982) and con-
tinued with this training after the directive came into
force (1 January 1983) are entitled to appropriate remu-
neration for this training, provided that the training
meets the applicable criteria.

Question

Are Article 2(1)(c) and Article 3(1) and (2) of Directive
75/363 as amended, together with the annex thereto, to
be interpreted as meaning that any full-time or part-
time specialist medical training begun before the entry
into force, on 29 January 1982, of Directive 82/76 and
continued after the expiry, on 1 January 1983, of the
period prescribed for the transposition of that directive
must be subject to appropriate remuneration within the
meaning of that annex, and, second, must such appro-
priate remuneration , in that case, be paid for the entire
period of training or only from that date of expiry
onwards?

Ruling

Article 2(1)(c) and Article 3(1) and (2) of Council Direc-
tive 75/363/EEC of 16 June 1975 concerning the coor-
dination of provisions laid down by law, regulation or
administrative action in respect of activities of doctors,
as amended by Council Directive 8§2/76/EEC of 26 Jan-
uary 1982, as well as the annex thereto, must be inter-
preted as meaning that any full-time or part-time spe-
cialist medical training begun before the entry into
force, on 29 January 1982, of Directive 82/76 and con-
tinued after the expiry, on 1 January 1983, of the period
prescribed for the transposition of that directive must,
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in respect of the period of that training running from
1 January 1983 until the end of that training, be subject
to appropriate remuneration within the meaning of that
annex, provided that that training concerns a medical
specialty which is common to all the Member States or
to two or more of them and is mentioned in Article 5 or
Article 7 of Council Directive 75/362/EEC of
16 June 1975 concerning the mutual recognition of
diplomas, certificates and other evidence of formal qual-
ifications in medicine, including measures to facilitate
the effective exercise of the right of establishment and
freedom to provide services.

ECJ 3 March 2022, case
C-634/20 (Sosiaali- ja
terveysalan lupa- ja
valvontavirasto), Free
Movement, Work and
Residence Permit

A —v - Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja
valvontavirasto, Finnish case

Summary

The UK may not impose requirements to be a doctor on
a person if he possesses all formal qualifications, except
for a minor certificate, as the imposed requirements are
not proportionate.

Question

Must Articles 45 and 49 TFEU be interpreted as pre-
cluding the competent authority of the host Member
State from granting, on the basis of national legislation,
a person a right to pursue the profession of doctor
which is limited to a period of three years and subject to
the twofold condition, first, that the person concerned
may practise only under the direction and supervision of
a licensed doctor and, second, that he or she must suc-
cessfully complete three years of special training in gen-
eral medical practice during the same period in order to
obtain authorisation to pursue the profession of doctor
independently in the host Member State, taking account
of the fact that the person concerned, who has obtained
an undergraduate degree in medicine in the home Mem-
ber State, holds the evidence of formal qualifications,
with regard to the United Kingdom, referred to in point
5.1.1 of Annex V to Directive 2005/36, but not the cer-
tificate referred to therein attesting to the completion of
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