
2. If Question 1 is answered in the affirmative: Is it
consistent with the protective purpose of Directive
2008/104/EC to exclude ‘supply of staff’ within the
meaning of Paragraph 4(3) of the TVöD from the
scope of the national protective provisions for per-
sonnel leasing, as point 2b of Paragraph 1(3) of the
Gesetz zur Regelung der Arbeitnehmerüberlassung
(Law on personnel leasing, ‘the AÜG’) does, mean-
ing that these protective provisions are not applica-
ble to cases involving supply of staff?

 
Case C-450/21, Fixed-
Term Work

UC – v – Ministero dell’Istruzione, reference lodged
by the Tribunale ordinario di Vercelli (Italy) on
20 July 2021

1. Is clause 4(1) of the framework agreement on fixed-
term work concluded on 18 March 1999, annexed to
Council Directive 1999/70/EC of 28 June 1999, to
be interpreted as precluding national legislation,
such as that contained in Article 1(121) of legge n.
107/2015 (Law No 107/2015), which expressly
excludes the recognition and payment of additional
remuneration of EUR 500 for teaching staff hired
by the Ministero dell’Istruzione (Italian Ministry of
Education) on fixed-term contracts, since such
additional remuneration is solely for the training
and continuous professional development of staff
hired on contracts of indefinite duration?

2. Is additional remuneration of EUR 500 per year,
such as that provided for in Article 1(121) of Law
No 107/2015 [and Article] 2 of decreto legge n.
22/2020 (Decree-Law No 22/2020), (‘the teacher’s
electronic card’), which is intended to be used to
purchase training materials and services aimed at
developing professional skills and to purchase con-
nectivity services, to be considered covered by the
employment conditions referred to in clause 4(1) of
the framework agreement on fixed-term work con-
cluded on 18 March 1999?

3. In the event that this allowance is deemed not to be
covered by the abovementioned employment condi-
tions, is clause 6 of the framework agreement on
fixed-term work, concluded on 18 March 1999, in
conjunction with Article 150 [TEC], Article 14 of
the Charter of Fundamental Rights of the European
Union and Article 10 of the European Social Char-
ter, to be interpreted as precluding a provision of
national law, such as that contained in Article 1(121)
of Law No 107/2015, which gives only workers
with an employment contract or relationship of
indefinite duration the right to receive funding for
training, despite the fact that they are in a compara-
ble situation to that of fixed-term workers?

4. Within the scope of Directive 1999/70/EC, are the
general principles of [European Union] law present-
ly in force on equality, equal treatment and non-dis-
crimination in matters of employment, enshrined in
Articles 20 and 21 of the Charter of Fundamental
Rights of the European Union, in Directives
2000/43/EC and 2000/78/EC and in clause 4 of
the framework agreement on fixed-term work con-
cluded by ETUC, UNICE and CEEP, put into
effect by Directive [1]999/70/EC, to be interpreted
as precluding a legal provision such as the one con-
tained in Article 1(121) of Law No 107/2015, which
allows teachers who are in a comparable situation to
permanent teachers, as regards the type of work and
employment conditions, having performed the same
duties and possessing the same disciplinary, peda-
gogical, methodological, organisational, interperso-
nal and research skills, obtained through teaching
experience recognised as equivalent under the same
national legislation, to be treated less favourably and
to be subjected to discrimination regarding their
employment conditions and access to training, sole-
ly because they have a fixed-term employment rela-
tionship?

5. Is clause 6 of the framework agreement on fixed-
term work concluded on 18 March 1999, read in the
light of and in accordance with the general princi-
ples of [European Union] law presently in force on
equality, equal treatment and non-discrimination in
matters of employment and the fundamental rights
enshrined in Articles 14, 20 and 21 of the Charter of
Fundamental Rights of the European Union, to be
interpreted as precluding a provision of national
law, such as that contained in Article 1(121) of Law
No 107/2015, which gives only workers with an
employment relationship of indefinite duration
access to training?

 
Case C-453/21, Privacy,
Unfair Dismissal

X-FAB Dresden GmbH & Co. KG – v – FC,
reference lodged by the Bundesarbeitsgericht
(Germany) on 21 July 2021

1. Is the second sentence of Article 38(3) of Regulation
(EU) 2016/679 (General Data Protection Regula-
tion; ‘the GDPR’) to be interpreted as precluding a
provision in national law, such as, in the present
case, Paragraph 38(1) and (2) in conjunction with
the first sentence of Paragraph 6(4) of the Bundes-
datenschutzgesetz (Federal Law on data protection;
‘the BDSG’), which makes dismissal of the data
protection officer by the controller, who is his
employer, subject to the conditions set out therein,
irrespective of whether such dismissal relates to the
performance of his tasks?
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2. If the first question is answered in the affirmative:
Does the second sentence of Article 38(3) of the
GDPR also preclude such a provision in national
law if the designation of the data protection officer
is mandatory not in accordance with Article 37(1) of
the GDPR, but only in accordance with the law of
the Member State?

3. If the first question is answered in the affirmative:
Does the second sentence of Article 38(3) of the
GDPR have sufficient legal basis, in particular in so
far as it covers data protection officers that have an
employment relationship with the controller?

4. If the first question is answered in the negative: Is
there a conflict of interests within the meaning of
the second sentence of Article 38(6) of the GDPR if
the data protection officer also holds the office of
chairman of the works council established at the
controlling body? Must specific tasks have been
assigned within the works council in order for such
a conflict of interests to be assumed to exist?

 
Case C-477/21, Working
Time

IH – v – MÁV-START Vasúti Személyszállító Zrt.,
reference lodged by the Miskolci Törvényszék
(Hungary) on 3 August 2021

1. Must Article 5 of Directive [2003/88], read in con-
junction with Article 31(2) of the Charter [of Fun-
damental Rights of the European Union], be inter-
preted as meaning that the daily rest period provi-
ded for in Article 3 [of that directive] forms part of
the weekly rest period?

2. Otherwise, must Article 5 of Directive [2003/88],
read in conjunction with Article 31(2) of the Char-
ter, be interpreted as meaning that, in accordance
with the objective pursued by the directive, the
aforementioned article lays down only the minimum
duration of the weekly rest period, which is to say
that the weekly rest period must be at least 35 con-
secutive hours’ long, provided that there are no
objective, technical or work organisation conditions
which preclude this?

3. Must Article 5 of Directive [2003/88], read in con-
junction with Article 31(2) of the Charter, be inter-
preted as meaning that, where the law of the Mem-
ber State and the applicable collective agreement
provide for the grant of a continuous weekly rest
period of at least 42 hours, it is compulsory, follow-
ing work which has been performed on the working
day prior to the weekly rest period, also to grant the
twelve-hour daily rest period guaranteed along with
it under the relevant legislation of that Member
State and the applicable collective agreement, provi-
ded that there are no objective, technical or work
organisation conditions which preclude this?

4. Must Article 3 of Directive [2003/88], read in con-
junction with Article 31(2) of the Charter, be inter-
preted as meaning that a worker is entitled to a min-
imum rest period which must be granted within the
course of 24 hours even if, for any reason, he or she
does not have to work in the following 24 hours?

5. If Question 4 is answered in the affirmative, must
Articles 3 and 5 of Directive [2003/88], read in con-
junction with Article 31(2) of the Charter, be inter-
preted as meaning that the daily rest period [must]
be granted prior to the weekly rest period?

 
Case C-488/21, Social
Insurance

GV – v – Chief Appeals Officer, Social Welfare
Appeals Office, Minister for Employment Affairs
and Social Protection, Ireland, Attorney General,
reference lodged by the Court of Appeal (Ireland)
on 10 August 2021

1. Is the derived right of residence of a direct relative
in the ascending line of a Union citizen worker pur-
suant to Article 7(2) of Directive 2004/38/EC con-
ditional on the continued dependency of that rela-
tive on the worker?

2. Does Directive 2004/38/EC preclude a host Mem-
ber State from limiting access to a social assistance
payment benefit by a family member of a Union
citizen worker who enjoys a derived right of resi-
dence on the basis of her dependency on that work-
er, where access to such payment would mean she is
no longer dependent on the worker?

3. Does Directive 2004/38/EC preclude a host Mem-
ber State from limiting access to a social assistance
payment benefit by a family member of a Union
citizen worker who enjoys a derived right of resi-
dence on the basis of her dependency on that work-
er, on the grounds that payment of the benefit will
result in the family member concerned becoming an
unreasonable burden on the social assistance system
of the State?
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