
within the EEA or to or from third countries if the
employment agreement is established under and
governed by the national law of an EEA State.

2. No assessment of the intensity of the work per-
formed while travelling is required.

 
ECJ 2 September 2021,
case C-350/20 (INPS en
de maternité pour les
titulaires de permis
unique), Social Insurance,
Work and Residence
Permit

OD and Others – v – Istituto nazionale della
previdenza sociale (INPS)

Summary

Third-country nationals with a single work permit
obtained in Italy are entitled to childbirth and maternity
allowances.

Question

Must Article 12(1)(e) of Directive 2011/98 be interpre-
ted as precluding national legislation which excludes the
third-country nationals referred to in Article 3(1)(b) and
(c) of that directive from entitlement to a childbirth
allowance and a maternity allowance provided for by
that legislation?

Ruling

Article 12(1)(e) of Directive 2011/98/EU of the Euro-
pean Parliament and of the Council of 13 Decem-
ber 2011 on a single application procedure for a single
permit for third-country nationals to reside and work in
the territory of a Member State and on a common set of
rights for third-country workers legally residing in a
Member State must be interpreted as precluding
national legislation which excludes the third-country
nationals referred to in Article 3(1)(b) and (c) of that
directive from entitlement to a childbirth allowance and
a maternity allowance provided for by that legislation.

 
ECJ 9 September 2021,
case C-107/19 (Dopravní
podnik hl. m. Prahy),
Working Time

XR – v – Dopravní podnik hl. m. Prahy, akciová
společnost, Czech case

Summary

A stand-by shift with a required response within two
minutes makes a break qualify as working time.

Questions

1. Must Article 2 of Directive 2003/88 must be inter-
preted as meaning that the break granted to a work-
er during his or her daily working time, during
which the worker must be ready to respond to a
call-out within a time limit of two minutes if neces-
sary, must be classified as ‘working time’ or as a
‘rest period’, within the meaning of that provision,
and whether the occasional and unpredictable
nature and the frequency of call-outs during those
breaks have a bearing on that classification.

2. Must the principle of primacy of EU law be inter-
preted as precluding a national court, ruling follow-
ing the setting aside of its decision by a higher
court, from being bound, in accordance with nation-
al procedural law, by the legal rulings of that higher
court, where those rulings are not compatible with
EU law.

Ruling

1. Article 2 of Directive 2003/88/EC of the European
Parliament and of the Council of 4 November 2003
concerning certain aspects of the organisation of
working times must be interpreted as meaning that
the break granted to a worker during his or her daily
working time, during which the worker must be
ready to respond to a call-out within a time limit of
two minutes if necessary, constitutes ‘working time’
within the meaning of that provision, where it is
apparent from an overall assessment of all the rele-
vant circumstances that the limitations imposed on
that worker are such as to affect objectively and very
significantly the worker’s ability to manage freely
the time during which his or her professional serv-
ices are not required and to devote that time to his
or her own interests.

186

EELC 2021 | No. 3 doi: 10.5553/EELC/187791072021006003015

This article from European Employment Law Cases is published by Eleven international publishing and made available to anonieme bezoeker


	h
	h
	h
	h
	h
	h
	h
	h
	h
	h
	h
	h
	h
	h
	h
	h
	h
	h
	h
	h
	h
	h
	h
	h
	h
	h
	h
	h
	h



