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Question

Must Article 49 TFEU be interpreted as precluding
legislation of a first Member State which provides that
third-country national crew members of a vessel flying
the flag of that Member State and owned, directly or
indirectly, by a company whose registered office is in a
second Member State, must hold a work permit in that
first Member State, unless the vessel concerned has
called at ports in the first Member State no more than
25 times in one year.

Ruling

Article 49 TFEU, read in the light of Article 79(5)
TFEU, must be interpreted as not precluding legisla-
tion of a first Member State which provides that crew
members, who are third-country nationals, of a vessel
flying the flag of that Member State and owned, directly
or indirectly, by a company with its head office in a sec-
ond Member State must hold a work permit in that first
Member State, unless the vessel concerned has made no
more than 25 calls to ports in the first Member State in
one year.

ECJ) 8 July 2021, case .
C-166/20 (Lietuvos —
Respublikos sveikatos

apsaugos ministerija),

Work and Residence

Permit

BB — v — Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos
ministerija, UK/Lithuanian case

Summary

A person who has not met professional requirements in
his home state, but has obtained some qualifications in
both the home and host state, is entitled to a verification
by the host state authorities whether to acknowledge his
qualifications, albeit partly.

Unfortunately, no English translation is available. Other
language versions can be found on: https://curia.euro
pa.eu/jcms/jecms/j_6/en/.
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