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Summary

Spanish ‘fijos de obra’ employment contracts could be
in breach of the Framework Agreement on Fixed-Term
Work. Following a transfer, only the rights and obliga-
tions arising from the last contract transfer, provided
that this is not to the detriment of the employee. Both
are for the referring court to verify.

Questions

1. Must Clause 5(1) of the framework agreement be
interpreted as meaning that it precludes national
legislation, such as that at issue in the main pro-
ceedings, under which fixed-term ‘fijos de obra’
employment contracts may be concluded succes-
sively, with the result that workers who have con-
cluded such contracts retain their status as fixed-
term workers for an indefinite period or, on the con-
trary, whether the renewal of those contracts can be
regarded as being justified by ‘objective reasons’,
within the meaning of paragraph 1(a) of that clause,
on the sole ground that that national legislation pro-
vides that those contracts are concluded, as a gener-
al rule, for a specific construction project, irrespec-
tive of its duration?

2. Must the first subparagraph of Article 3(1) of
Directive 2001/23 be interpreted as precluding
national legislation according to which, in the event
of a transfer of staff in the context of public con-
tracts, the rights and obligations of the transferred
worker which the incoming undertaking is required
to respect are limited exclusively to those arising
from the last contract which that worker concluded
with the outgoing undertaking?
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Ruling

Clause 5(1) of the framework agreement on fixed-
term work concluded on 18 March 1999, which is
annexed to Directive 1999/70 of 28 June 1999 con-
cerning the framework agreement on fixed-term
work concluded by ETUC, UNICE and CEEP,
must be interpreted as meaning that it is for the
national court to assess, in accordance with all the
applicable rules of national law, whether the limita-
tion to three consecutive years, except under specif-
ic conditions, of the employment of fixed-term
workers under contracts known as ‘fijos de obra’ by
the same undertaking at different workplaces
located within the same province and the grant to
those workers of compensation for termination,
assuming that that national court finds that those
measures are actually taken in respect of those
workers, constitute adequate measures to prevent
and, where appropriate, to penalise abuse arising
from the use of successive fixed-term employment
contracts or relationships or ‘equivalent legal meas-
ures’ within the meaning of that Clause 5(1). In any
event, such national legislation cannot be applied by
the authorities of the Member State concerned in
such a way that the renewal of successive fixed-term
‘fijos de obra’ employment contracts is considered
justified by ‘objective reasons’, within the meaning
of Clause 5(1)(a) of that framework agreement, on
the sole ground that each of those contracts is gen-
erally concluded for a specific construction project,
irrespective of its duration, in so far as such national
legislation does not prevent, in practice, the
employer concerned from covering, by means of
such renewal, fixed and permanent staffing needs.
The first subparagraph of Article 3(1) of Council
Directive 2001/23/EC of 12 March 2001 on the
approximation of the laws of the Member States
relating to the safeguarding of employees’ rights in
the event of transfers of undertakings, businesses or
parts of undertakings or businesses must be inter-
preted as not precluding national legislation under
which, in the event of a transfer of employees under
public contracts, the rights and obligations of the
transferred worker that the incoming undertaking is
required to respect are limited exclusively to those
arising from the last contract concluded by that
worker with the outgoing undertaking, provided
that the application of that legislation does not have
the effect of placing that worker in a less favourable
position solely as a result of the transfer, which it is
for the referring court to determine.
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