
3. Article 21(1)(b)(i) of Regulation No. 1215/2012
must be interpreted as meaning that an action such
as that referred to in point 1 of the operative part of
the present judgment may be brought before the
court of the place where or from where the employ-
ee was required, pursuant to the contract of employ-
ment, to discharge the essential part of his or her
obligations towards his or her employer, without
prejudice to point 5 of Article 7 of that regulation.

 
ECJ 25 February 2021,
Case C-940/19 (Les
Chirurgiens-Dentistes de
France and Others), Work
and Residence Permit

Les chirurgiens-dentistes de France and Others – v
– Ministre des Solidarités et de la Santé and Others,
French case

Summary

Member States may authorise partial access to certain
healthcare professions subject to the automatic recogni-
tion of professional qualifications; however this applies
to the professions but not the professionals benefiting
from automatic recognition, who should have full access
to the activities covered by the corresponding profession
in the host Member State.

Question

Must Article 4f(6) of Directive 2005/36 as amended be
interpreted as precluding legislation which allows for
the possibility of partial access to one of the professions
covered by the mechanism for the automatic recognition
of professional qualifications laid down by the provi-
sions of Chapter III of Title III of that directive?

Ruling

Article 4f(6) of Directive 2005/36/EC of the European
Parliament and of the Council of 7 September 2005 on
the recognition of professional qualifications, as amen-
ded by Directive 2013/55/EU of the European
Parliament and of the Council of 20 November 2013,
must be interpreted as not precluding legislation allow-
ing for the possibility of partial access to one of the pro-
fessions covered by the mechanism for the automatic

recognition of professional qualifications laid down by
the provisions of Chapter III of Title III of that direc-
tive, as amended.

 
ECJ 25 February 2021,
Case C-129/20 (Caisse
pour l’avenir des enfants
(Emploi à la naissance)),
Maternity and Parental
Leave

XI – v – Caisse pour l’avenir des enfants,
Luxembourg case

Summary

While Member States can require that a parent has been
uninterruptedly employed during the year prior to the
start of the parental leave, they cannot require that s/he
was employed during when the child was born or
adopted.

Question

Must clauses 1.1, 1.2, 2.1 and 2.3(b) of the framework
agreement on parental leave, annexed to Directive
96/34, be interpreted as precluding the grant of parental
leave from being made subject to the twofold condition
that the worker is lawfully employed in a workplace and
affiliated in that regard to the social security scheme
concerned, first, without interruption for a period of at
least 12 months immediately preceding the start of that
parental leave and, secondly, at the time of the birth of
the child or children or of the reception of the child or
children to be adopted.

Ruling

Clauses 1.1, 1.2, 2.1 and 3.1(b) of the Framework
Agreement on parental leave (revised) of 18 June 2009,
annexed to Council Directive 2010/18/EU of
8 March 2010 implementing the revised Framework
Agreement on parental leave concluded by BUSINES-
SEUROPE, UEAPME, CEEP and ETUC and repeal-
ing Directive 96/34/EC, must be interpreted as not
precluding national legislation which makes the grant of
a right to parental leave subject to the condition that the
parent concerned is employed without interruption for a
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period of at least 12 months immediately preceding the
start of the parental leave. By contrast, those clauses
preclude national legislation which makes the grant of a
right to parental leave subject to the condition that the
parent has the status of a worker at the time of the birth
or adoption of his or her child.

 
ECJ 10 March 2021, Case
C-739/19 (An Bord
Pleanála), Other Forms of
Free Movement

VK – v – An Bord Pleanála, Irish Case

Summary

In principle, a Member State can require an attorney-at-
law from another Member State to cooperate with a
local attorney-at-law during litigation, but a general
obligation not taking the experience of the visiting layw-
er into account would go beyond what is necessary in
order to attain the objective of the proper administration
of justice

Question

Must Article 5 of Directive 77/249, in the light of the
objective of the sound administration of justice, be
interpreted as precluding a lawyer, provider of repre-
sentation services in respect of his or her client, from
being required to work in conjunction with a lawyer
who practises before the judicial authority in question
and who would be responsible, if necessary, towards
that judicial authority, under a system placing lawyers
under ethical and procedural obligations such as that of
submitting to the judicial authority in question any legal
element, whether legislative or case-law-based, for the
purposes of the proper course of the procedure, from
which the litigant is exempt if he or she decides to con-
duct his or her own defence?

Ruling

Article 5 of Council Directive 77/249/EEC of
22 March 1977 to facilitate the effective exercise by law-
yers of freedom to provide services must be interpreted
as meaning that:
– it does not preclude, as such, in the light of the

objective of the proper administration of justice, a
lawyer, provider of representation services in

respect of his or her client, from being required to
work in conjunction with a lawyer who practises
before the judicial authority in question and who
would be responsible, if necessary, towards that
judicial authority, under a system placing lawyers
under ethical and procedural obligations such as
that of submitting to the judicial authority in ques-
tion any legal element, whether legislative or case-
law-based, for the purposes of the proper course of
the procedure, from which the litigant is exempt if
he or she decides to conduct his or her own defence;

– the obligation for a visiting lawyer to work in con-
junction with a lawyer who practises before the
judicial authority in question, in a system in which
the latter have the possibility of defining their
respective roles, the sole purpose of the lawyer who
practises before the judicial authority in question
being, as a general rule, to assist the visiting lawyer
to ensure the proper representation of their client
and the proper fulfilment of his or her duties to that
judicial authority is not disproportionate, in the
light of the objective of the proper administration of
justice;

– a general obligation to work in conjunction with a
lawyer who practises before the judicial authority in
question not allowing account to be taken of the
experience of the visiting lawyer would go beyond
what is necessary in order to attain the objective of
the proper administration of justice.

 
ECJ 17 March 2021, Case
C-585/19 (Academia de
Studii Economice din
Bucureşti), Working Time

Academia de Studii Economice din Bucureops ti
– v – Organismul Intermediar pentru Programul
Operaţional Capital Uman – Ministerul Educaţiei
Naţionale, Romanian Case

Summary

Where a worker has concluded more than one employ-
ment contract with the same employer, the minimum
daily rest period applies to the contracts taken as a
whole and not to each of the contracts taken separately.

Question

Must Article 2(1) and Article 3 of Directive 2003/88 be
interpreted as meaning that, where an employee has
concluded several contracts of employment with the
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