
3. Article 21(1)(b)(i) of Regulation No. 1215/2012
must be interpreted as meaning that an action such
as that referred to in point 1 of the operative part of
the present judgment may be brought before the
court of the place where or from where the employ-
ee was required, pursuant to the contract of employ-
ment, to discharge the essential part of his or her
obligations towards his or her employer, without
prejudice to point 5 of Article 7 of that regulation.

 
ECJ 25 February 2021,
Case C-940/19 (Les
Chirurgiens-Dentistes de
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Les chirurgiens-dentistes de France and Others – v
– Ministre des Solidarités et de la Santé and Others,
French case

Summary

Member States may authorise partial access to certain
healthcare professions subject to the automatic recogni-
tion of professional qualifications; however this applies
to the professions but not the professionals benefiting
from automatic recognition, who should have full access
to the activities covered by the corresponding profession
in the host Member State.

Question

Must Article 4f(6) of Directive 2005/36 as amended be
interpreted as precluding legislation which allows for
the possibility of partial access to one of the professions
covered by the mechanism for the automatic recognition
of professional qualifications laid down by the provi-
sions of Chapter III of Title III of that directive?

Ruling

Article 4f(6) of Directive 2005/36/EC of the European
Parliament and of the Council of 7 September 2005 on
the recognition of professional qualifications, as amen-
ded by Directive 2013/55/EU of the European
Parliament and of the Council of 20 November 2013,
must be interpreted as not precluding legislation allow-
ing for the possibility of partial access to one of the pro-
fessions covered by the mechanism for the automatic

recognition of professional qualifications laid down by
the provisions of Chapter III of Title III of that direc-
tive, as amended.

 
ECJ 25 February 2021,
Case C-129/20 (Caisse
pour l’avenir des enfants
(Emploi à la naissance)),
Maternity and Parental
Leave

XI – v – Caisse pour l’avenir des enfants,
Luxembourg case

Summary

While Member States can require that a parent has been
uninterruptedly employed during the year prior to the
start of the parental leave, they cannot require that s/he
was employed during when the child was born or
adopted.

Question

Must clauses 1.1, 1.2, 2.1 and 2.3(b) of the framework
agreement on parental leave, annexed to Directive
96/34, be interpreted as precluding the grant of parental
leave from being made subject to the twofold condition
that the worker is lawfully employed in a workplace and
affiliated in that regard to the social security scheme
concerned, first, without interruption for a period of at
least 12 months immediately preceding the start of that
parental leave and, secondly, at the time of the birth of
the child or children or of the reception of the child or
children to be adopted.

Ruling

Clauses 1.1, 1.2, 2.1 and 3.1(b) of the Framework
Agreement on parental leave (revised) of 18 June 2009,
annexed to Council Directive 2010/18/EU of
8 March 2010 implementing the revised Framework
Agreement on parental leave concluded by BUSINES-
SEUROPE, UEAPME, CEEP and ETUC and repeal-
ing Directive 96/34/EC, must be interpreted as not
precluding national legislation which makes the grant of
a right to parental leave subject to the condition that the
parent concerned is employed without interruption for a
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