
Question

1. Must Clause 1 and Clause 5(2) of the framework
agreement be interpreted as meaning that the
expression ‘successive fixed-term employment con-
tracts’ therein also covers the automatic extension of
the fixed-term employment contracts of workers in
the cleansing sector of local and regional authorities,
which has taken place in accordance with express
provisions of national law, notwithstanding the fact
that the generally prescribed formal requirement
that successive contracts be concluded in writing
has been disregarded?

2. If the answer to the first question is in the affirma-
tive, must Clause 5(1) of the framework agreement
be interpreted as meaning that, where an abuse of
successive fixed-term employment contracts, within
the meaning of that provision, has occurred, the
obligation incumbent on the referring court to
undertake, so far as possible, an interpretation and
an application of all the relevant provisions of
domestic law capable of duly penalising that abuse
and of eliminating the consequences of the infringe-
ment of EU law, extends to the application of a pro-
vision of national law that permits the conversion of
the succession of fixed-term contracts to one
employment contract of indefinite duration, even
though another provision of national law, of a high-
er rank in the hierarchy of legal rules as a provision
of the Greek constitution, absolutely prohibits, in
the public sector, such a conversion?

Ruling

1. Clause 1 and Clause 5(2) of the framework agree-
ment on fixed-term work, concluded on
18 March 1999, which is annexed to Council Direc-
tive 1999/70/EC of 28 June 1999 concerning the
framework agreement on fixed-term work con-
cluded by ETUC, UNICE and CEEP, must be
interpreted as meaning that the expression ‘succes-
sive fixed-term employment contracts’ therein also
covers the automatic extension of the fixed-term
employment contracts of workers in the cleansing
sector of local and regional authorities, which has
taken place in accordance with express provisions of
national law, notwithstanding the fact that the gen-
erally prescribed formal requirement that successive
contracts be concluded in writing has been disregar-
ded.

2. Clause 5(1) of the framework agreement on fixed-
term work must be interpreted as meaning that,
where abuse of successive fixed-term employment
contracts, within the meaning of that provision, has
occurred, the obligation incumbent on the referring
court to undertake, to the fullest extent possible, an
interpretation and an application of all the relevant

provisions of domestic law capable of duly penalis-
ing that abuse and of nullifying the consequences of
the breach of EU law extends to an assessment of
whether the provisions of earlier national legislation,
which remain in force, and which permit the con-
version of a succession of fixed-term contracts to
one employment contract of indefinite duration,
may, where appropriate, be applied for the purposes
of that interpretation in conformity with EU law,
even though national constitutional provisions
impose an absolute prohibition, in the public sector,
on such conversion.
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Summary

Legislation which reserves dock work to recognised
workers may be compatible with EU law if it is aimed at
ensuring safety in port areas and preventing workplace
accidents. However, the intervention of a joint adminis-
trative committee in the recognition of dockers is nei-
ther necessary nor appropriate for attaining the objec-
tive pursued.

Question

1. Must Articles 49 and 56 TFEU, Articles 15 and 16
of the Charter and the principle of equal treatment
be interpreted as precluding national legislation
which obliges persons or undertakings wishing to
carry out port activities in a port area – including
activities which, strictly speaking, are unrelated to
the loading and unloading of ships – to have
recourse only to dockers recognised as such in
accordance with the conditions and arrangements
laid down pursuant to that legislation?
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2. Must Articles 45, 49 and 56 TFEU must be inter-
preted as precluding national legislation under
which:
• the recognition of dockers falls to an adminis-

trative committee, composed jointly of
members designated by employers’ organisa-
tions and by workers’ organisations;

• that committee also decides, according to the
need for labour, whether or not recognised
dockers must be included in a quota of dockers;

• for dockers not included in that quota, the dura-
tion of their recognition is limited to the dura-
tion of their employment contract, provided
that it is of indefinite duration, it being under-
stood that, pursuant to a transitional provision,
that benefit is progressively extended, initially,
to dockers who have an employment contract of
shorter duration and, subsequently, to those
with an employment contract of whatever dura-
tion;

• no maximum period within which that commit-
tee must act is prescribed, and

• only judicial review is provided for against the
decisions of the same committee relating to the
recognition of a docker?

3. Must Articles 45, 49 and 56 TFEU be interpreted
as precluding national legislation under which,
unless he or she can show that he or she satisfies
equivalent conditions in another Member State, a
worker must, in order to be recognised as a docker:
• be declared medically fit for dock work by an

external prevention and protection at work ser-
vice, to which is affiliated an organisation to
which all employers active in the port area con-
cerned must obligatorily become affiliated;

• pass the psychotechnical tests conducted by the
body designated for that purpose by that
employers’ organisation;

• attend a three-week preparatory course relating
to work safety and obtaining a professional
qualification, and

• pass the final test for that training?
4. Must Articles 45, 49 and 56 TFEU be interpreted

as precluding national legislation under which dock-
ers, recognised as such in accordance with the statu-
tory regime that was applicable to them before the
entry into force of that legislation, retain, pursuant
to that legislation, the status of recognised docker
and are included in the quota of dockers provided
for in that legislation?

5. Must Articles 45, 49 and 56 TFEU be interpreted
as precluding national legislation which provides
that the transfer of a docker to the quota of workers
of a port area other than that in which he or she
obtained his or her recognition is subject to condi-
tions and arrangements laid down by a CLA?

6. Must Articles 45, 49 and 56 TFEU be interpreted
as precluding national legislation which provides
that logistics workers must hold a ‘safety certificate’,
issued on presentation of their identity card and

employment contract and whose issuance modalities
and obtainment procedure are fixed by a CLA?

Ruling

1. Articles 49 and 56 TFEU must be interpreted as
not precluding national legislation which obliges
persons or undertakings wishing to carry out port
activities in a port area – including activities which,
strictly speaking, are unrelated to the loading and
unloading of ships – to have recourse only to dock-
ers recognised as such in accordance with the condi-
tions and arrangements laid down pursuant to that
legislation, provided that those conditions and
arrangements, first, are based on objective, non-dis-
criminatory criteria known in advance and allow
dockers from other Member States to prove that
they satisfy, in their State of origin, requirements
equivalent to those applied to national dockers and,
second, do not establish a limited quota of workers
eligible for such recognition.

2. Articles 45, 49 and 56 TFEU must be interpreted as
precluding national legislation under which:
• the recognition of dockers falls to an adminis-

trative committee composed jointly of members
designated by employers’ organisations and by
workers’ organisations;

• that committee also decides, according to the
need for labour, whether or not recognised
dockers must be included in a quota of dockers,
it being understood that, for dockers not
included in that quota, the duration of their rec-
ognition is limited to the duration of their
employment contract, such that a new recogni-
tion procedure must be initiated for each new
employment contract that they conclude, and

• no maximum period within which that commit-
tee must act is prescribed.

3. Articles 45, 49 and 56 TFEU must be interpreted as
not precluding national legislation under which,
unless he or she can show that he or she satisfies
equivalent conditions in another Member State, a
worker must, in order to be recognised as a docker:
• be declared medically fit for port work by an

external prevention and protection at work ser-
vice, to which is affiliated an organisation to
which all employers active in the port area con-
cerned must obligatorily become affiliated;

• pass the psychotechnical tests conducted by the
body designated for that purpose by that
employers’ organisation;

• attend a three-week preparatory course relating
to work safety and obtaining a professional
qualification, and

• pass the final test, in so far as the role conferred
on the employers’ organisation and, as the case
may be, on the recognised dockers’ unions in
the designation of the bodies responsible for
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conducting such examinations or tests is not
such as to call into question the transparent,
objective and impartial nature of those examina-
tions or tests.

4. Articles 45, 49 and 56 TFEU must be interpreted as
not precluding national legislation under which
dockers, recognised as such in accordance with the
statutory regime that was applicable to them before
the entry into force of that legislation, retain, pur-
suant to that legislation, the status of recognised
docker and are included in the quota of dockers pro-
vided for in that legislation.

5. Articles 45, 49 and 56 TFEU must be interpreted as
not precluding national legislation which provides
that the transfer of a docker to the quota of workers
of a port area other than that in which he or she
obtained his or her recognition is subject to condi-
tions and arrangements laid down by a collective
labour agreement, provided that those conditions
and arrangements prove necessary and proportion-
ate to the objective of ensuring safety in each port
area, which is for the national court to determine.

6. Articles 45, 49 and 56 TFEU must be interpreted as
not precluding national legislation which provides
that logistics workers must hold a ‘safety certificate’,
issued on presentation of their identity card and
employment contract and whose issuance modalities
and obtainment procedure are fixed by a collective
labour agreement, provided that the conditions for
the issue of such a certificate are necessary and pro-
portionate to the objective of ensuring safety in port
areas and the procedure prescribed for its obtain-
ment does not impose unreasonable and dispropor-
tionate administrative burdens.
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Summary

Section 5 of Chapter II of Regulation (EU)
No. 1215/2012 also apply if an employee in one mem-
ber state was recruited to work in another member state,
even though that work was not performed for a reason
attributable to that employer. They preclude the appli-
cation of national rules of jurisdiction in respect of an
action irrespective of whether those rules are more ben-
eficial to the employee. Also, in this situation, the inten-
tion expressed by the parties to the contract as to the
place of that performance is, in principle, the only ele-
ment which makes it possible to establish a habitual

place of work for the purposes of Article 21(1)(b)(i) of
Regulation No. 1215/2012.

Questions

1. Must the provisions laid down in Section 5 of
Chapter II of Regulation No. 1215/2012, under the
heading ‘Jurisdiction over individual contracts of
employment’, be interpreted as applying to a legal
action brought by an employee domiciled in a
Member State against an employer domiciled in
another Member State in the case where the con-
tract of employment was negotiated and entered
into in the Member State in which the employee is
domiciled and provided that the place of perform-
ance of the work was located in the Member State of
the employer, even though that work was not per-
formed for a reason attributable to that employer?

2. Must the provisions set out in Section 5 of Chap-
ter II of Regulation No. 1215/2012 be interpreted
as precluding the application of national rules of
jurisdiction in respect of an action such as that
referred to in paragraph 28 of the present judgment,
in a situation where it should be established that
those rules are more beneficial to the employee?

3. Must Article 21 of Regulation No. 1215/2012 be
interpreted as applying to an action such as that
referred to in paragraph 28 of the present judgment.
As appropriate, the referring court also requests the
Court of Justice to specify the competent forum
under that article?

Ruling

1. The provisions set out in Section 5 of Chapter II of
Regulation (EU) No. 1215/2012 of the European
Parliament and of the Council of 12 December 2012
on jurisdiction and the recognition and enforcement
of judgments in civil and commercial matters, under
the heading ‘Jurisdiction over individual contracts
of employment’, must be interpreted as applying to
a legal action brought by an employee domiciled in a
Member State against an employer domiciled in
another Member State in the case where the con-
tract of employment was negotiated and entered
into in the Member State in which the employee is
domiciled and provided that the place of perform-
ance of the work was located in the Member State of
the employer, even though that work was not per-
formed for a reason attributable to that employer.

2. The provisions set out in Section 5 of Chapter II of
Regulation No. 1215/2012 must be interpreted as
precluding the application of national rules of juris-
diction in respect of an action such as that referred
to in point 1 of the operative part of the present
judgment, irrespective of whether those rules are
more beneficial to the employee.
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