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service provided, or the duties actually performed with-
in the municipal pharmacy.

As a concluding remark, the selling of a pharmacy is
regulated with certain safeguards under national law,
namely that pharmacies can only be sold to pharmacists
whose names appear in the register of pharmacists and
who either have the requisite qualifications to acquire a
pharmacy or at least two years’ professional experience.
Given the latter, the objective of capitalizing on the
professional experience gained could be attained
through less restrictive measures such as the award of
additional points under the tendering procedure to ten-
derers who provide proof of experience in managing a
pharmacy.

Ruling

Article 499 TFEU must be interpreted as precluding a
national measure that grants an unconditional right of
pre-emption to pharmacists employed by a municipal
pharmacy, in the event of the sale of that pharmacy by
tender.

Note

As a primary point, the Court held (paras. 26-31) that
only Article 49 TFEU is relevant in deciding the
dispute in the main proceedings since the acquisition of
a pharmacy for an indefinite period falls within the
scope of Article 49 TFEU, in that it enables an econom-
ic activity to be pursued by means of a stable arrange-
ment (Gebhard, C-55/94, para. 39; Apothekerkammer des
Saarlandes and Others, C-171/07 and C-172/07, paras.
23-24). In addition, the Court notes that the request for
the preliminary ruling is admissible given several
reasons (see paras. 32-36).
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Summary

The absence of severance compensation for interim civil
servants is not contrary to Directive 1999/70.

Legal background

Clause 4(1) of the Framework Agreement, set out in the
Annex to Council Directive 1990/70, prohibits, in
respect of employment conditions, less favourable treat-
ment of fixed-term workers compared to comparable
permanent workers solely because they have a fixed-
term contract or relation unless different treatment is
justified on objective grounds.

The measures to prevent abuse arising from the use of
successive fixed-term employment contracts or relation-
ships are laid down in Clause 5(1)(a) to (c) of the
Framework Agreement.

Article 49(1)(c) of the Workers’ Statute is a Spanish law
that states that workers covered by the Statute receive
compensation equivalent to twelve days’ remuneration
for each year of service upon expiry of their employ-
ment contract.

Article 52 of the Workers’ Statute contains objective
grounds which may justify the termination of the
employment contract. In accordance with Article 53(1)
(b) of that Statute, the termination of an employment
contract on any of the grounds set out in Article 52 con-
fers entitlement on the worker to payment of compensa-
tion equivalent to twenty days’ remuneration per year of
service.

Facts

Baldonedo Martin (hereafter ‘BM’) was assigned by the
Municipality of Madrid as an interim civil servant to
maintain green spaces. This assignment decision stated
not only that BM would be employed to cover a vacant
post until such time as the post was filled by an estab-
lished civil servant, but also that that post would be
abolished if the established civil servant being replaced
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lost the right to have their post retained or if the author-
ity took the view that the urgent ground for appointing
an interim civil servant to cover the post no longer
existed. After approximately seven years of working for
the Municipality of Madrid, BM was notified that her
post had been filled by an established civil servant.
Therefore, her employment was terminated. After-
wards, BM requested a payment of compensation by the
Municipality of Madrid for the cessation of her employ-
ment based on Article 4(3) TEU, Articles 20 and 21(1)
of the Charter and on Clauses 4 and 5 of the Framework
Agreement.

Questions

1. Must Clause 4(1) of the Framework Agreement be
interpreted as precluding a national law that does
not provide for the payment of any compensation
either for fixed-term workers employed as interim
civil servants or for established civil servants who
have an employment relationship of indefinite dura-
tion, upon the termination of their employment?

2. Must Articles 151 and 153 of the TFEU, Articles 20
and 21 of the Charter and Clause 4(1) of the Frame-
work Agreement be interpreted as precluding a
national law that does not provide for payment of
any compensation to fixed-term workers employed
as interim civil servants upon the termination of
their employment, whereas compensation is granted
to fixed-term contract workers upon the expiry of
their contract of employment?

* The third question asked was inadmissible since it was
manifestly hypothetical (see paragraphs 66-74).

Consideration

First question
Clause 4(1) of the Framework Agreement prohibits,
regarding employment conditions, less favourable treat-
ment of fixed-term workers compared with permanent
workers, on the sole ground that they are employed for a
fixed term, unless different treatment is justified on
objective grounds. Given the foregoing, it is important
to note that BM falls within the definition of ‘fixed-term
worker’ based on Clause 3(1) of the Framework Agree-
ment and is therefore covered by that Agreement and
Directive  1999/70. Moreover, the compensation
requested by BM falls within the scope of Clause 4(1) of
the Framework Agreement. In the present case, no less
favourable treatment of interim civil servants compared
with established servants exists because both do not
receive a compensation for the cessation of their
employment. Consequently, Clause 4(1) of the Frame-
work Agreement must be interpreted as not precluding
a national law that does not provide for the payment of
any compensation either for fixed-term workers
employed as interim civil servants or for established
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civil servants who have an employment relationship of
indefinite duration upon the termination of their
employment, whereas it provides for the payment of
such compensation to contract workers employed for an
indefinite duration upon the termination of their con-
tract of employment on an objective ground.

The Court notes that it is for the referring court to veri-
fy if, in the present case, interim civil servants are in a
situation comparable with that of the contract workers
employed by the Municipality of Madrid under an
employment contract of indefinite duration, during the
same period (see, by analogy, Aragon Carrasco and
Others, C-367/18, not published, paragraph 37 and the
case law cited). Such a comparable situation would
occur if fixed-term workers carried out the same duties
as contract workers employed by the same employer for
an indefinite period or held the same post as them (see
Grupo Norte Facility, C-574/16, paragraphs 50 and 51;
Montero Mateos, C-677/16, paragraphs 53 and 54; de
Diego Porras, C-619/17, paragraphs 64 and 65; and Ara-
gon Carrasco and Others, C-367/18, not published, para-
graph 36). Hence, it is important for the referring court
to verify whether there is an objective reason justifying
the fact that the termination of the employment rela-
tionship of an interim civil servant does not give rise to
payment of compensation, whereas a contract worker
under a contract of indefinite duration is entitled to
compensation when dismissed on one of the grounds set
out in Article 52 of the Workers’ Statute. However, the
latter mentioned compensation under Article 53(1)(b) of
the Workers’ Statute is the result of circumstances aris-
ing that were not foreseen as at the date the contract was
entered into and that disrupt the normal continuation of
the employment relationship. In this light, it must be
noted that BM’s contract was terminated based on fore-
seen circumstances since her post was filled by an estab-
lished civil servant. Consequently, Clause 4(1) of the
Framework Agreement must be interpreted as not pre-
cluding a national law that does not provide for the pay-
ment of any compensation for termination of employ-
ment to fixed-term workers employed as interim civil
servants whereas it provides for the payment of such
compensation to contract workers employed for an
indefinite duration upon the termination of their con-
tract of employment on an objective ground.

Altogether, Clause 4(1) of the Framework Agreement
must be interpreted as not precluding a national law that
does not provide for the payment of any compensation
either for fixed-term workers employed as interim civil
servants or for established civil servants who have an
employment relationship of indefinite duration upon
the termination of their employment, whereas it pro-
vides for the payment of such compensation to contract
workers employed for an indefinite duration upon the
termination of their contract of employment on an
objective ground.

Second question
First of all, the Court notes that the referred question is
asked because of the fact that fixed-term contract work-
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ers employed by the Municipality of Madrid, who are
covered by the Workers’ Statute, receive compensation
upon termination of their employment contract based
on Article 49(1)(c) of that Statute. Interim civil servants
are not included by that Article and do not receive an
equivalent compensation based on the Basic Statute of
Public Employees (EBEP).

After that, each article mentioned in the second ques-
tion is discussed separately as regards the difference in
treatment.

As the difference in treatment is based on whether it is
statutory or contractual (and not whether the employ-
ment relationship is fixed-term or indefinite), Clause
4(1) of the Framework Agreement does not apply (Pérez
Lipez, C-16/15, paragraph 66). Hence, that provision
must be interpreted as not precluding a national law that
does not provide for the payment of any compensation
either for fixed-term workers employed as interim civil
servants or for established civil servants who have an
employment relationship of indefinite duration, upon
the termination of their employment.

Moreover, Articles 151 and 153 TFEU establish the
general objectives and measures of the EU’s social poli-
cy. In this light, BM’s request for the payment of com-
pensation or the obligation for Member State to ensure
that compensation cannot be deduced from such provi-
sions (Podild and Others, C-133/17 and C-134/17, not
published, paragraph 37).

As regards Articles 20 and 21 of the Charter, these could
in principle cover the difference in treatment of an
employment relationship based on whether it is statuto-
ry or contractual (Milkova, C-406/15, paragraphs 55 to
63). However, the field of application of the Charter so
far as concerns action by the Member State is defined in
Article 51(1) thereof, according to which the provisions
of the Charter are addressed to the Member States only
when they are implementing EU law (Paoletti and
Others, C-218/15, paragraph 13 and the case law cited).
This implementation is based on the nature of the legis-
lation at issue, whether it pursues objectives other than
those covered by EU law and whether there are specific
rules of EU law on the matter or rules which are capable
of affecting it (Fulidn Herndndez and Others, C-198/13,
paragraph 37 and the case law cited). In this light, BM
stated that Article 49(1)(c) of the Workers’ Statute is
intended to implement Clause 5 of the Framework
Agreement. However, the Court already held that the
compensation provided for in Article 49(1) of the Work-
ers’ Statute does not fall within one of the categories of
measures set out in Clause 5(1)(a) to (c) of the Frame-
work Agreement. In addition, that compensation could
not be considered as capable of achieving the general
objective set out in Clause 5 of the Framework Agree-
ment, namely preventing abuse arising from the use of
successive fixed-term employment contracts or relations
(de Diego Porras, C-619/17, paragraphs 92 to 94). The
payment of the compensation is made without consider-
ation to the legitimacy or misuse of such contract or
relationships. Therefore, the measure does not appear
appropriate to penalize misuse of successive fixed-term
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employment contract or relations and to nullify the con-
sequences of the breach of EU Law. The payment of the
compensation is not sufficiently effective and sufficient-
ly deterrent to ensure that the measures taken pursuant
to the Framework agreement are fully effective (de Diego
Porras, C-619/17, paragraphs 94 and 95). Given the
foregoing, the Court notes that Article 49(1) of the
Workers’ Statute pursues a different objective from that
of Clause 5 of the Framework Agreement and cannot be
regarded as implementing EU law within the meaning
of Article 51(1) of the Charter. Hence, the difference in
treatment cannot be assessed in the light of the guaran-
tees of the Charter, especially Articles 20 and 21 thereof.
Given the aforementioned consideration, it is concluded
that Articles 151 and 153 of the TFEU and Clause 4(1)
of the Framework Agreement must be interpreted as not
precluding a national law that does not provide for pay-
ment of any compensation to fixed-term workers
employed as interim civil servants upon the termination
of their employment, whereas compensation is granted
to fixed-term contract workers upon the expiry of their
contract of employment.

Ruling

Clause 4(1) of the Framework Agreement on fixed-term
work concluded on 18 March 1999, which is set out in
the Annex to Council Directive 1999/70/EC of 28 June
1999 concerning the Framework Agreement on fixed-
term work concluded by ETUC, UNICE and CEEP,
must be interpreted as not precluding a national law that
does not provide for the payment of any compensation
either for fixed-term workers employed as interim civil
servants or for established civil servants who have an
employment relationship of indefinite duration, upon
the termination of their employment, whereas it pro-
vides for the payment of such compensation to contract
workers employed for an indefinite duration upon the
termination of their contract of employment on an
objective ground. Articles 151 and 153 of the TFEU
and Clause 4(1) of the Framework Agreement on fixed-
term work set out in the Annex to Directive 1999/70
must be interpreted as not precluding a national law that
does not provide for payment of any compensation to
fixed-term workers employed as interim civil servants
upon the termination of their employment, whereas
compensation is granted to fixed-term contract workers
upon the expiry of their contract of employment.

EELC 2020 | No. 1

69





