This article from European Employment Law Cases is published by Eleven international publishing and made available to anonieme bezoeker

lion, it does not state that the retroactive equalisation of
the NPA was necessary to prevent the financial balance
of that scheme from being seriously undermined. The
case file does not include other information which sug-
gests this. Therefore, there seems to be no objective jus-
tification for that measure, but this is nevertheless for
the referring court to verify.

Ruling

Article 119 of the EC Treaty (now, after amendment,
Article 141 EC) must be interpreted as precluding, in
the absence of an objective justification, a pension
scheme from adopting, in order to end discrimination
contrary to that provision resulting from the fixing of a
normal pension age differentiated by gender, a measure
which equalises, with retroactive effect, the normal pen-
sion age of members of that scheme to that of the per-
sons within the previously disadvantaged category, in
respect of the period between the announcement of that
measure and its adoption, even where such a measure is
authorised under national law and under the Trust
Deed governing that pension scheme.

ECJ 24 October 2019,
case C-35/19 (Belgische
Staat), Free movement

BU - v — Etat Belge, Belgian case

Question

Must Article 45 TFEU be interpreted as precluding
legislation of a Member State, such as that at issue in
the main proceedings, which provides that the tax
exemption applicable to disability allowances is subject
to the condition that those allowances are paid by a body
of the Member State concerned and, therefore, excludes
from that exemption allowances of the same nature paid
by another Member State?

Ruling

Article 45 TFEU must be interpreted as precluding leg-
islation of a Member State, such as that at issue in the
main proceedings, which, without providing justifica-
tion in that regard, a matter which is however for the
referring court to verify, provides that the tax exemp-
tion applicable to disability allowances is subject to the
condition that those allowances are paid by a body of the
Member State concerned and, therefore, excludes from
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that exemption allowances of the same nature paid by
another Member State, even where the recipient of
those allowances is a resident of the Member State con-
cerned.

ECJ 5 November 2019,
case C-192/18
(Commission —v —
Poland), Gender
Discrimination, Fair Trial

European Commission — v — Republic of Poland, EU
Case

Legal background

Article 157 TFEU prohibits any discrimination with
regard to pay as between men and women, whatever
mechanism by which the inequality arises.

Article 5(a) of Directive 2006/54 provides that there is
to be no direct or indirect discrimination on grounds of
sex in occupational social security schemes, in particular
as regards the scope of such schemes and the conditions
of access to them.

Article 9(1) of Directive 2006/ 54 identifies a number of
provisions which, when they are based on sex, either
directly or indirectly, are to be included among the pro-
visions contrary to the principle of equal treatment.
Article 9(1)(f) applies in particular in the case of provi-
sions based on sex for fixing different retirement ages.

Facts

The Republic of Poland introduced a law which distin-
guished between women and men as regards (i) the
retirement age for judges of the ordinary Polish courts
and public prosecutors in Poland and (ii) the age from
which early retirement is possible concerning judges of
the Sqd Najwyzszy (Supreme Court). Moreover, the
retirement age of judges of the ordinary Polish courts
was lowered to 60 years for women and 65 years for men
and the Minister for Justice in Poland received the right
to authorise the extension of the period of active service
as a judge from the age of 60 to 70 for women and the
age of 65 to 70 for men.
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Action

The Republic of Poland received a letter of formal
notice on 28 July 2017 after the Commission took the
view that Poland had failed to fulfil its obligations under
(1) Article 157 TFEU and Articles 5(a) and 9(1)(f) of
Directive 2006/54 and (ii) the second subparagraph of
Article 19(1) TEU in conjunction with Article 47 of the
Charter. The case came before the Grand Chamber.

Consideration

Gender discrimination

As stated in settled case law, it is contrary to Article 157
TFEU and Article 5(a) read in conjunction with Article
9(1)(f) of Directive 2006/ 54 to impose an age condition
which differs according to sex for the grant of a pension
that constitutes pay within the meaning of that provi-
sion (Barber, C-262/88, EU:C:1990:209, paragraph 32;
Niemi, C-351/00, EU:C:2002:480, paragraph 53; Com-
mission — v — Italy, C-46/07, EU:C:2008:618, paragraph
55). Poland’s argument in favour of the sex differentia-
tion for the purpose of eliminating discrimination could
not be justified. The national measures covered by Arti-
cle 157(4) TFEU must, in any event, contribute to help-
ing women to conduct their professional life on an equal
footing with men (Griesmar, C-366/99, EU:C:2001:648,
paragraph 64; and Commission — v — Italy, C-46/07,
EU:C:2008:618, paragraph 57).

Differentiating ages by sex does not offset the disadvan-
tages to which the careers of female public servants are
exposed by helping those women in their professional
life and by providing a remedy for the problems they
may encounter in their professional career (Commission —
v — Italy, C-46/07, EU:C:2008:618, paragraph 58).
Given the foregoing, the Court concluded that Poland
had failed to fulfil its obligations under Article 157
TFEU and Articles 5(a) and 9(1)(f) of Directive
2006/ 54.

Fair trial
Member States need to make sure that a court is inde-
pendent in order to interpret and apply EU law as stated
in the second subparagraph of Article 19(1) TEU. The
latter has two aspects to it: independence and impartiali-
ty. Moreover, the necessary freedom of judges from all
external intervention or pressure requires a certain
guarantee of irremovability. Consequently, the mecha-
nism for which the Minister for Justice has the right to
authorise judges of those courts to continue actively to
carry out judicial duties beyond the retirement age
should first of all be seen in the light of judicial inde-
pendence and impartiality. The fact that an organ, such
as the Minister for Justice, is entrusted with the power
whether or not to grant any extension to the period of
judicial activity beyond the normal retirement age is not
sufficient in itself to conclude that the principle of jus-
tice has been undermined. However, it is necessary to
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ensure that the substantive conditions and detailed pro-
cedural rules governing the adoption of such decisions
are such that they cannot give rise to reasonable doubts,
in the minds of individuals, as to the imperviousness of
the judges concerned to external factors and as to their
neutrality with respect to the interests before them
(Commuission — v — Poland (Independence of the Supreme
Court), C-619/18, EU:C:2019:531, paragraph 112 and
the case law cited). The power held in the present
instance by the Minister for Justice for the purpose of
deciding whether or not to authorise judges of the ordi-
nary Polish court to carry out duties, from the age of 60
to 70 for women and the age of 65 to 70 for men, does
not meet the two mentioned aspects and therefore gives
rise to reasonable doubts. Article 69(1b) of the Law on
the ordinary courts consists of too vague and unverifia-
ble criteria. In addition, the Minister for Justice is not
required to state reasons regarding his decision of exten-
sion of the period for which judicial duties are carried
out nor can the decision be challenged in court proceed-
ings. Moreover, based on Article 69(1) of the Law of
ordinary courts the latter decision must be made no ear-
lier than 12 months and no later than 6 months and no
period is laid down in which the Minister for Justice
must adopt his decision. Consequently, the length of the
period for which judges have to wait after the extension
has been requested falls within the Minister’s discretion.
As regards the principle of irremovability, this is inher-
ent in judicial independence (Commission — v — Poland
(Independence of the Supreme Court), C-619/18, EU:C:
2019:531, paragraph 96). The principle of irremovabili-
ty fails to comply in this case given that the period that
the Minister for Justice must authorise is considerable
and the relatively long period of uncertainty regarding
that authorisation. The power of the Minister for Justice
for the purpose of deciding whether or not to authorise
judges of the ordinary Polish court is such as to create,
in the minds of individuals, reasonable doubts regarding
the fact that the new system might actually have been
intended to enable the Minister for Justice, acting in his
discretion, to remove, once the newly set normal retire-
ment age was reached, certain groups of judges serving
in the ordinary Polish courts while retaining others of
those judges in post (Commission — v — Poland (Inde-
pendence of the Supreme Court), C-619/18, EU:C:
2019:531, paragraph 85). Altogether, the Court found
that Poland had failed to fulfil its obligations under the
second subparagraph of Article 19(1) TEU in conjunc-
tion with Article 47 of the Charter.

Ruling

The Court (Grand Chamber):

1. Declares that, in establishing, by Article 13(1) to (3)
of the wustawa o zmianie ustawy — Prawo o ustroju
sqdow  powszechnych oraz mnicktorych imnych ustaw
(Law amending the Law on the system of ordinary
courts and certain other laws) of 12 July 2017, a dif-
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ferent retirement age for men and women who are
judges in the ordinary Polish courts and the Sgd
Najwyzszy (Supreme Court, Poland) or who are
public prosecutors in Poland, the Republic of
Poland has failed to fulfil its obligations under Arti-
cle 157 TFEU and Articles 5(a) and 9(1)(f) of
Directive 2006/54/EC of the European Parliament
and of the Council of 5 July 2006 on the implemen-
tation of the principle of equal opportunities and
equal treatment of men and women in matters of
employment and occupation;

2. Declares that, in granting, pursuant to Article 1(26)
(b) and (c) of the LLaw amending the Law on the
system of ordinary courts and certain other laws of
12 July 2017, the Minister for Justice (Poland) the
right to decide whether or not to authorise judges of
the ordinary Polish courts to continue to carry out
their duties beyond the new retirement age of those
judges, as lowered by Article 13(1) of that Law, the
Republic of Poland has failed to fulfil its obligations
under the second subparagraph of Article 19(1)
TEU;

3. Orders the Republic of Poland to pay the costs.

ECJ 19 November 2019,
joined cases C-609/17
and C-610/17 (TSN), Paid
leave

Terveys- ja sosiaalialan neuvottelujdrjestd (TSN) ry
— v — Hyvinvointialan liitto ry; Auto- ja Kuljetusalan
Tyontekijdliitto AKT ry — v — Satamaoperaattorit ry,
Finnish cases

Legal background

Article 7(1) of Directive 2003/88/EC stipulates that
employees are entitled to at least four weeks of paid
leave. Article 15 gives Member States the right to apply
laws more favourable to the protection of the safety and
health of workers. The right to paid leave is enshrined
in Article 31(2) of the Charter of Fundamental Rights of
the European Union as well. The applicable Finnish law
provides that days of paid leave during sickness are car-
ried over only partly, but this may not reduce the work-
er’s entitlement to four weeks’ annual leave.

Facts

Both cases concerned employees whose period of leave
coincided with sick leave. Their employers refused to
carry over all overlapping days. The employees (and
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their unions) claimed that this was contrary to Directive
2003/88 and Article 31(2) of the Charter. The employ-
ers (and their representative organisations) asserted that
this was not the case, as the minimum leave was not
affected. In both cases, the Finnish labour court asked
preliminary questions.

Questions

1. TIs Article 7(1) of Directive 2003/88 to be interpret-
ed as precluding national rules or collective agree-
ments which provide for the granting of days of
paid annual leave which exceed the minimum peri-
od of four weeks laid down in that provision, and
yet exclude the carrying over of those days of leave
on the grounds of illness?

2. Is Article 31(2) of the Charter to be interpreted as
precluding national rules or collective agreements
which provide for the granting of days of paid annu-
al leave which exceed the minimum period of four
weeks laid down in Article 7(1) of Directive
2003/88, and yet exclude the carrying over of those
days of leave on the grounds of illness?

Consideration

First question

Directive 2003/88/EC does not preclude domestic pro-
visions granting paid annual leave for more than four
weeks under the conditions laid down by national law
(Dominguez, C-282/10, para. 47; Neidel, C-337/10,
para. 34; Maschek, C-341/15, para. 38; Hein, C-385/17,
para. 31). It is apparent from the wording of the Direc-
tive that its purpose is to lay down minimum safety and
health requirements for the organisation of working
time. Member States can apply provisions more favour-
able to workers. The rights granted beyond the mini-
mum are not governed by the Directive but by national
law, although such rights cannot compensate for possi-
ble infringements elsewhere (Heimn, C-385/17, paras.
42-43; Fuliin Herndndez and Others, C-198/13, paras.
43-44). Member States can thus decide to grant addi-
tional rights and the conditions thereof.

The Court has held that Member States can limit the
accrual of paid leave during illness, provided that the
entitlement is at least four weeks (Dominguez,
C-282/10, para. 49) or that no allowance in lieu is due
for the excess leave above four weeks, which was not
taken due to sickness (Neidel, C-337/10, para. 36;
Maschek, C-341/15, para. 39). A similar solution must
prevail where a Member State excludes the right to car-
ry over days of paid leave which exceed that minimum
period.

Second question
Article 51(1) defines the scope of the Charter: the provi-
sions thereof are addressed to the Member States only
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