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that State of employment? Or must entitlement to a
benefit under the AOW be regarded as an entitlement to
a benefit which, under national legislation, is not subject
to conditions relating to paid employment or to insur-
ance within the meaning of the Bosmann judgment, with
the result that the line of reasoning followed in that
judgment can be applied in her case?

Case C-96/18, Social
Insurance

Sociale Verzekeringsbank — v — C.E. Franzen,
reference lodged by the Hoge Raad der
Nederlanden (Netherlands) on 9 February 2018

1. Must Articles 45 TFEU and 48 TFEU be interpre-
ted as meaning that, in a case such as that at issue
here, those provisions preclude a national rule such
as Article 6a, introductory sentence and (b), of the
AKW? 1 That rule means that a resident of the
Netherlands is not insured for purposes of the social
security scheme of that State of residence if that res-
ident works in another Member State and is subject
to the social security legislation of the State of
employment on the basis of Article 13 of Regulation
No 1408/71. The present case is characterised by
the fact that, on the basis of the legislation of the
State of employment, the interested party does not
qualify for child benefit because of the limited scope
of her work there?

2. For the purpose of the answer to Question 1, is it
significant that the possibility existed for the inter-
ested party to request the Svb to conclude an agree-
ment as referred to in Article 17 of Regulation No

1408/71¢?

Case C-103/18, Fixed-
Term Work

Domingo Sanchez Ruiz — v — Comunidad de Madrid
(Servicio Madrileno de Salud), reference lodged by
the Juzgado de lo Contencioso-Administrativo No 8
de Madrid (Spain) on 13 February 2018

Can a situation such as that described in the present case
(in which the public-sector employer fails to observe the
statutory time limits and thus either permits successive
temporary contracts or preserves the temporary nature
of the appointment by changing the nature of the
appointment from occasional to interim or replacement)
be considered an abusive use of successive appointments
and therefore be regarded as a situation described in
Clause 5 of the Framework Agreement annexed to
Directive 1999/70/EC?
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Must the provisions in the Framework Agreement on
fixed-term work in the Annex to Directive
1999/70/EC, in conjunction with the principle of effec-
tiveness, be interpreted as precluding national proce-
dural rules that require a fixed-term worker actively to
challenge or appeal against all the successive appoint-
ments and terminations of employment as the only way
in which to benefit from the protection of the EU
Directive and claim the rights conferred on him by EU
law?

In view of the fact that, in the public sector and in the
provision of essential services, the necessity of providing
cover for vacancies, sickness, holidays ... is essentially
‘permanent’, and given that the concept of ‘objective
reason’ justifying a fixed-term appointment has to be
delimited:

Can it be held to be contrary to Directive 1999/70/EC
(Clause 5(1)(a)) and, therefore, that there is no objective
reason, when a fixed-term worker is employed under an
uninterrupted succession of ‘contratos de interinidad’
(temporary replacement contracts), working all or nearly
all the days of the year, under a succession of consecu-
tive appointments/engagements that continue on a
completely stable basis for years, and the stated grounds
for engaging the worker are always satisfied?

Must the need be considered permanent rather than
temporary, and therefore not to be covered as an ‘objec-
tive reason’ within the meaning of Clause 5(1)(a), having
regard either to the parameters described above, that is
to say, the existence of countless appointments and
engagements that extend over a period of years, or to the
existence of a structural defect that is reflected in the
percentage of temporary appointments in the sector in
question, when those needs are as a general rule always
met by temporary workers, so that this has become an
essential and long-term element of the operation of the
public service?

Or is it to be understood that, in essence, in order to
determine the permitted limit for temporary appoint-
ments, regard must be had only to the letter of the legis-
lation that covers the employment of such fixed-term
workers, when it states that they may [Or. 26] be taken
on on grounds of necessity, urgency or for the develop-
ment of programmes of a temporary, cyclical or extraor-
dinary nature: in short, that in order for an objective
reason to be deemed to exist, such employment must
meet these exceptional circumstances, and that this
ceases to be the case, and use therefore constitutes mis-
use, when it is no longer isolated, occasional or ad hoc?
Is it compatible with the Framework Directive annexed
to Directive 1999/70/EC to regard grounds of need,
urgency or the development of programmes of a tempo-
rary, interim or extraordinary nature as an objective rea-
son for appointing and successively reappointing IT
specialists on temporary regulated terms where these
public employees are performing the normal functions
of permanent regulated employees on a permanent and
regular basis, and the employing Administration neither
establishes maximum limits to such appointments nor
fulfils its legal obligations to use permanent staff to cov-
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er these posts and meet these needs, and no equivalent
measure is established to prevent and avoid misuse of
successive temporary appointments, with the result that
IT specialists employed on temporary regulated terms
continue to carry out these duties for periods that, in the
present case, amount to an uninterrupted duration of
17 years?

Are the provisions in the Framework Agreement on
fixed-term work in the Annex to Directive 1999/70/EC
and the interpretation of that Agreement by the CJEU
compatible with the case-law of the Tribunal Supremo
(Supreme Court, Spain), insofar as it fixes the existence
of an objective reason for an appointment by reference
to the time limit to the appointment, without regard to
other parameters, or finds that there can be no compari-
son made with a career public official because of the dif-
ferent legal rules covering them and different access
routes or because career officials are permanently estab-
lished but employees recruited to cover vacancies hold
temporary appointments?

If the national courts find that there is abuse arising
from the use of successive appointments of temporary
regulated staff to cover vacancies in the Madrid Health
Service and that they are being used to cover permanent
structural needs in the provision of services by perma-
nent regulated employees, given that domestic law con-
tains no effective measure to penalise such misuse and
eliminate the consequences of the breach of EU legisla-
tion, must Clause 5 of the Framework Agreement
annexed to Directive 1999/70/EC be interpreted as
requiring the national courts to adopt effective deterrent
measures to ensure the effectiveness of the Framework
Agreement, and therefore to penalise that misuse and
eliminate the consequences of the breach of that EU leg-
islation, disapplying the rule of domestic law that pre-
vents it from being effective?

If the answer should be affirmative, as held by the Court
of Justice of the European Union in paragraph 41 of its
judgment of 14 September 2016 in Cases C-184/15 and
C-197/15:

As a measure to prevent and penalise the misuse of suc-
cessive temporary contracts and to eliminate the conse-
quence of the breach of EU law, would it be consistent
with the objectives pursued by Directive 1999/70/EC
to convert the temporary interim/occasional/replace-
ment regulated relationship into a stable regulated rela-
tionship, the employee being classified as a permanent
official or an official with an appointment of indefinite
duration, with the same security of employment as com-
parable permanent regulated employees?

If there is abuse of successive temporary contracts, can
the conversion of the temporary regulated relationship
into an indefinite or permanent relationship be regarded
as satisfying the objectives of Directive 1999/70/EC
and its Framework Agreement only if the temporary
regulated employee who has been the victim of this mis-
use enjoys exactly the same working conditions as per-
manent regulated employees (as regards social security,
promotion, opportunities to cover vacant posts, training,
leave of absence, determination of administrative status,
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sick leave and other permitted absences, pension rights,
termination of employment and participation in selec-
tion competitions to fill vacancies and obtain promotion)
in accordance with the principles of permanence and
security of employment, with all associated rights and
obligations, on equal terms with permanent regulated
I'T specialists?

In the circumstances described here, is there an obliga-
tion under EU law to review final judgments/adminis-
trative acts when the four conditions laid down in Kiihne
& Heitz NV (C 453700 of 13 January 2004) are met:
(1) Under Spanish national law, the authorities and the
courts may review decisions (even if the restrictions
involved make it very difficult or even impossible);
(2) The contested decisions have become final as a result
of a judgment of a national court issued in sole or final
instance; (3) That judgment is based on an interpreta-
tion of EU law inconsistent with the case-law of the
CJEU and adopted without a question being referred to
the CJEU for a preliminary ruling; and (4) The person
concerned applied to the administrative body as soon as
it knew of the relevant case-law?

May and must national courts, as European courts that
must give full effect to EU law in the Member States,
require and order the internal administrative authority
of a Member State — within its respective area of juris-
diction — to adopt the relevant measures in order to
eliminate rules of domestic law incompatible with EU
law in general, and with Directive 1999/70/EC and its
Framework Agreement in particular?

Case C-168/18,
Insolvency

Pensions-Sicherungs-Verein VVaG — v — Giinther
Bauer, reference lodged by the
Bundesarbeitsgericht (Germany) on 5 March 2018

1. Is Article 8 of Directive 2008/94/EC of the Euro-
pean Parliament and of the Council of 22 October
2008 on the protection of employees in the event of
the insolvency of their employer applicable if occu-
pational old-age pension benefits are provided via
an inter-occupational pension institution subject to
State supervision of financial services, and, for
financial reasons, that institution legitimately
reduces its benefits with the consent of the supervi-
sory authority, and, although the employer must
assume liability for the reductions vis-a-vis the for-
mer employees under national law, its insolvency
means that it is unable to discharge its obligation to
offset those benefit reductions?

2. If the first question referred is answered in the affir-
mative: Under what circumstances can a former
employee’s losses suffered in respect of occupational
old-age pension benefits as a result of the insolvency
of the employee be regarded as manifestly dispro-
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