
ees, but 8 years for part-time employees, and more-
over, if there is objective justification, in particular
for the continuation or completion of research pro-
jects or publications, a further one-off extension up
to a total of 10 years for full-time employees and of
12 years for part-time employees is permissible?

2. Does legislation such as that described in Question
1 constitute indirect discrimination based on sex
within the meaning of Article 2(1)(b) of Directive
2006/54/EC of the European Parliament and of the
Council of 5 July 2006 on the implementation of the
principle of equal opportunities and equal treatment
of men and women in matters of employment and
occupation (recast) in the case where, within the
group of workers subject to that legislation, a signif-
icantly higher percentage of women is affected as
compared with the percentage of men so affected?

3. Is Article 19(1) of Directive 2006/54/EC of the
European Parliament and of the Council of 5 July
2006 on the implementation of the principle of
equal opportunities and equal treatment of men and
women in matters of employment and occupation
(recast) to be interpreted as meaning that a woman
who, in the area of application of legislation such as
that set out in Question 1, claims to have suffered
indirect discrimination based on sex on the ground
that significantly more women than men are
employed on a part-time basis, must assert this fact,
in particular that women are statistically much more
significantly affected, by submitting specific statis-
tics or specific facts and must substantiate this by
means of appropriate evidence?

 
Case C-293/18, Fixed-
term work

Sindicato Nacional de CCOO de Galicia – v – Unión
General de Trabajadores de Galicia (UGT),
Universidad de Santiago de Compostela,
Confederación Intersindical Gallega, reference
lodged by the Tribunal Superior de Justicia de
Galicia (Spain) on 26 April 2018

1. Must workers engaged pursuant to Article 20 of
Ley 14/2011, de 1 de junio, de la Ciencia, Tecnolo-
gía y la Innovación (Law 14/2011 of 1 June 2011 on
Science, Technology and Innovation) be regarded
as falling within the scope of the framework agree-
ment on fixed-term work concluded by ETUC,
UNICE and CEEP, which led to Council Directive
1999/70/EC of 28 June 1999?

2. Must the compensation payable on the termination
of contracts of employment be regarded as an
employment condition as referred to in clause 4 of
the framework agreement?

3. If the previous questions are answered in the affir-
mative, must the termination of the contracts of

employment of workers engaged pursuant to Law
14/2011 of 1 June 2011 on Science, Technology and
Innovation and the termination of permanent con-
tracts on objective grounds in accordance with Arti-
cle 52 of the Estatuto de los Trabajadores (Workers’
Statute) be regarded as comparable?

4. If the answer to Question 3 is in the affirmative, is
there any ground under legislation for the differen-
ces?

 
Case C-317/18, Transfer,
Miscellaneous

Cátia Correia Moreira – v – Município de Portimão,
reference lodged by the Tribunal Judicial da
Comarca de Faro (Portugal) on 14 May 2018

1. On the premise that ‘worker’ must be taken to mean
any person who, in the Member State in question, is
protected as such by the national employment legis-
lation, can a person who has a contract for a position
of trust with the transferor be regarded as a ‘worker’
for the purposes of Article 2(1)(d) of Council Direc-
tive 2001/23/EC of 12 March 2001 and can that
person, accordingly, enjoy the protection which that
legislation confers?

2. Does EU legislation, in particular Directive
2001/23/EC, in conjunction with Article 4(2) of the
Treaty on European Union, preclude a national rule
which, even in the case of a transfer falling within
the scope of that directive, requires that workers in
all cases undergo a public selection procedure and
become bound by a new relationship with the
transferee where that transferee is a municipality?

 
Case C-372/18, Social
insurance

Ministre de l’Action et des Comptes publics – v –
Mr and Mrs Raymond Dreyer, reference lodged by
the Cour administrative d’appel de Nancy (France)
on 7 June 2018

1. Do the contributions allocated to the Caisse natio-
nale de solidarité pour l’autonomie (National Solid-
arity Fund for Independent Living), which contrib-
ute to the funding of the benefits in question, have a
direct and sufficiently relevant link with certain
branches of social security listed in Article 3 of Reg-
ulation (EC) No 883/2004 and do they therefore
come within the scope of that regulation solely on
the ground that those benefits relate to one of the
risks set out in that Article 3 and are granted with-
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