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indicated that in fact, these were not real needs. Ulti-
mately, of course, this is a matter to be determined by
the national court.

The Italian government also argued that budgetary con-
siderations required the employer to use fixed-term
contracts, as the foundations are financed by the state.
The ECJ felt that while this consideration may underlie
a social policy choice, budgetary considerations do not
of themselves constitute an aim pursued and, therefore,
cannot justify the lack of a measure to prevent the mis-
use of successive fixed-term contracts.

The fifth argument made by the Italian government was
that under Italian law there are mandatory competitions
for indefinite positions and the use of fixed-term con-
tracts circumvents those. The ECJ felt that this could
form an objective reason. Whilst the Framework Agree-
ment does not lay down a general obligation on Member
States to provide for the conversion of fixed-term con-
tracts, there must still be an effective way of doing this.
In the operatic and orchestral sector, there is no way of
doing this at all.

The Ttalian government’s last argument was that ade-
quate protection of workers is guaranteed by the fact
that the directors of operatic and orchestral foundations
are liable for all contracts that are contrary to law. The
ECJ responded that EU law requires that measures
taken by Member States are not only proportionate, but
also effective and sufficiently deterrent and that it was
discriminatory to disapply these rules for employees of
operatic and orchestral foundations, when comparable
workers in other sectors remain entitled to their protec-
tion.

Ruling

Clause 5 of the framework agreement on fixed-term
work concluded on 18 March 1999, which is set out in
the Annex to Council Directive 1999/70/EC of 28 June
1999 concerning the framework agreement on fixed-
term work concluded by ETUC, UNICE and CEEP,
must be interpreted as precluding national legislation,
such as that at issue in the main proceedings, pursuant
to which the common law rules, governing employment
relationships and intended to penalise the misuse of suc-
cessive fixed-term contracts by the automatic transfor-
mation of the fixed-term contract into a contract of
indefinite duration if the employment relationship goes
beyond a specific date, are not applicable to the sector of
activity of operatic and orchestral foundations, where
there is no other effective measure in the domestic legal
system penalising abuses identified in that sector.
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Legal background

Article 7(1) of (Working Time) Directive 2003/8/EC
grants workers annual leave of at least four weeks, sub-
ject to the conditions for entitlement laid down by
national law and practice. Article 7(2) prohibits replac-
ing the minimum period of paid annual leave by an
allowance in lieu, except where the employment rela-
tionship is terminated.

The German regulation on the annual leave of officials
and judges (EUrlIVO) states that leave must generally be
taken during the leave year. Leave which has not been
taken within 12 months after the end of the leave year
lapses. Unlike the German Federal Law on Leave
(which does not apply in this case), the regulation does
not provide for an allowance in lieu for untaken leave
upon termination of the employment relationship.

Facts

Mr Kreuziger worked as a legal trainee for the Land of
Berlin between May 2008 and May 2010. In 2010, he
did not take any leave. After his employment had ended,
he claimed an allowance for untaken leave, but this was
denied. His appeal of that decision was dismissed on the
grounds that the applicable regulation lacked that
option. In the subsequent appeal proceedings, it was
established that Mr Kreuziger was a worker within the
meaning of Directive 2003/88. However, there was
debate as to whether entitlement to an allowance of
Article 7(2) of the Directive is based on the premise that
the person concerned is unable to take leave for reasons
not attributable to him or her. Ultimately, the Higher
Administrative Court asked preliminary questions
(which the EC]J rephrased into one question).

Question

Must Article 7 of Directive 2003/88 be interpreted as
precluding national legislation such as Paragraph 9 of
the EUrIVO, insofar as that legislation entails that, in
the event that the worker did not ask to exercise his
right to paid annual leave prior to termination of the
employment relationship, he automatically loses the
days of paid annual leave to which he is entitled under
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EU law on the date of termination, and, accordingly, his
entitlement to an allowance in lieu of paid annual leave
not taken.

Consideration

As a preliminary point, Directive 2003/88 produces a
direct effect between an individual and a State, regard-
less of the capacity in which the latter is acting. If the
applicable provision is unconditional and sufficiently
precise, it may be invoked against the State (Dominguez,
C-282/10), including decentralised authorities (Smith,
C-122/17). Article 7(2) meets these criteria and, hence,
can produce direct effect.

The right to paid annual leave is a particularly impor-
tant principle of EU law. It is also laid down in Article
31(2) of the Charter, which has the same value as the
Treaties (Sobczyszyn, C-178/15).

Article 7(2) aims to prevent a situation in which the
employee has not taken leave and loses all leave rights
upon the end of his or her employment, by providing
for an allowance. The article imposes no more condi-
tions than (i) the employment relationship being ended,
and (i1) the worker having not taken all outstanding
leave.

In that regard, the Directive precludes legislation which
denies payment for untaken leave, for example, if the
worker has not been able to take it because of sickness
(e.g. Schultz-Hoff, C-350/06). It also precludes that the
allowance of Article 7(2) lapses because of a worker’s
death, as this would retroactively lead to the entire loss
of rights (Bollacke, C-118/13).

In this case, however, the question is whether the right
can lapse if the worker has not applied to take leave.

In that regard, it cannot be inferred from established
case law that losing annual leave rights would be impos-
sible, irrespective of the worker’s failure to take it.
Moreover, holiday pay is intended to let a worker
actually take leave, as this is important for rest and lei-
sure. As Article 7(2) provides that the minimum leave
cannot be replaced by an allowance in lieu, in fact it
forms additional protection (Robinson-Steele and Others,
C-131/04 and C-257/04). Thirdly, Member States can
place conditions on exercising the right. In that regard,
it is even possible to provide that the right can be lost,
provided that the worker has been able to take it
(Schultz-Hoff, C-350/06). The national legislation at
issue can also be seen as such — it seeks to take the vari-
ous interests involved into account (Pereda, C-277/08).
However, this cannot lead to a loss of rights where the
person has not had the opportunity to exercise them. An
automatic loss, not subject to the verification that the
worker had the opportunity to exercise his right to
leave, fails to have regard to the limits that can be
imposed on the conditions.

The worker is the weaker party in the relationship. It is
therefore necessary to prevent the employer from being
able to restrict the employee’s rights. The employee
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may be dissuaded from claiming his or her rights if s/he
could be disadvantaged by doing so. Any practice or
omission of an employer which could deter a worker
from taking annual leave, is incompatible with the pur-
pose of the right to annual leave.

While the Directive does not require employers to force
their employees to take leave, they must give them the
opportunity specifically and transparently to do so.
They must encourage them, formally if need be, to take
their leave and keep them informed of the status of it,
accurately and in good time. They must also explain
that if leave is not taken, it will be lost at some point.

In addition, the burden of proof is on the employer in
any claim in court. If it cannot demonstrate that it tried
everything to let the employee exercise his or her rights,
the leave cannot lapse.

Ruling

Article 7 of Directive 2003/88/EC of the European
Parliament and of the Council of 4 November 2003 con-
cerning certain aspects of the organisation of working
time must be interpreted as precluding national legisla-
tion such as that at issue in the main proceedings, inso-
far as it entails that, in the event that the worker did not
ask to exercise his right to paid annual leave prior to the
termination of the employment relationship, that worker
loses — automatically and without prior verification of
whether the employer had in fact enabled him, in partic-
ular through the provision of sufficient information, to
exercise his right to leave prior to the termination of that
relationship — the days of paid annual leave to which he
was entitled under EU law on the date of the termina-
tion of that relationship, and, accordingly, his right to an
allowance in lieu of paid annual leave not taken.
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Summary

Periods of service prior to the deadline for transposing
Directive 97/81/EC (amended by Directive 98/23/EC)
must be taken into account for the purpose of calculat-
ing the retirement pension entitlement.
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