
who is posted by his employer to work in another
Member State, is replaced by another worker posted
by another employer, the latter worker must be
regarded as being ‘sent to replace another person’
within the meaning of that provision so that he can-
not benefit from the specific rule laid down in that
provision in order to remain subject to the legisla-
tion of the Member State in which his employer
normally carries on its activities? Is it, in that
regard, relevant that the fact that the employers of
the two workers concerned have their registered
office in the same Member State or the fact that
they may have personal or organisational ties?

Ruling

1. Article 5(1) of Regulation (EC) No 987/2009 of the
European Parliament and of the Council of 16 Sep-
tember 2009 laying down the procedure for imple-
menting Regulation (EC) No 883/2004, as amended
by Commission Regulation (EU) No 1244/2010 of
9 December 2010, read together with Article 19(2)
of Regulation No 987/2009, as amended by Regula-
tion No 1244/2010, must be interpreted as meaning
that an A1 certificate, issued by the competent insti-
tution of a Member State under Article 12(1) of
Regulation (EC) No 883/2004 of the European Par-
liament and of the Council of 29 April 2004 on the
coordination of social security systems, as amended
by Regulation No 1244/2010, binds not only the
institutions of the Member State in which the activ-
ity is carried out, but also the courts of that Member
State.

2. a. Article 5(1) of Regulation No 987/2009, as
amended by Regulation No 1244/2010, read
together with Article 19(2) of Regulation No
987/2009, as amended by Regulation No
1244/2010, must be interpreted as meaning that
an A1 certificate issued by the competent insti-
tution of a Member State under Article 12(1) of
Regulation No 883/2004, as amended by Regu-
lation No 1244/2010, is binding on both the
social security institutions of the Member State
in which the activity is carried out and the
courts of that Member State so long as the cer-
tificate has not been withdrawn or declared
invalid by the Member State in which was
issued, even though the competent authorities
of the latter Member State and the Member
State in which the activity is carried out have
brought the matter before the Administrative
Commission for the Coordination of Social
Security Systems which held that that certifi-
cate was incorrectly issued and should be with-
drawn.

b. Article 5(1) of Regulation No 987/2009, as
amended by Regulation No 1244/2010, read
together with Article 19(2) thereof, as amended

by Regulation No 1244/2010, must be interpre-
ted as meaning that an A1 certificate issued by
the competent institution of a Member State
under Article 12(1) of Regulation No 883/2004,
as amended by Regulation No 1244/2010, binds
both social security institutions of the Member
State in which the activity is carried out and the
courts of that Member State, if appropriate with
retroactive effect, even though that certificate
was issued only after that Member State deter-
mined that the worker concerned was subject to
compulsory insurance under its legislation.

3. Article 12(1) of Regulation No 883/2004, as amen-
ded by Regulation No 1244/2010, must be interpre-
ted as meaning that, if a worker who is posted by his
employer to carry out work in another Member
State is replaced by another worker posted by
another employer, the latter employee must be
regarded as being ‘sent to replace another person’,
within the meaning of that provision, so that he can-
not benefit from the special rules laid down in that
provision in order to remain subject to the legisla-
tion of the Member State in which his employer
normally carries out its activities.

The fact that the employers of the two workers con-
cerned have their registered offices in the same Member
State or that they may have personal or organisational
links is irrelevant in that respect.

 
ECJ 6 September 2018,
case C-17/17 (Grenville
Hampshire), Insolvency

Grenville Hampshire – v – The Board of the Pension
Protection Fund, British case

Legal background

Directive 2008/94/EC offers protection to employees
whose (ex-)employers become insolvent. Article 8 pro-
vides that Member States must also protect pensions,
regardless whether these are immediate or prospective.
The UK implemented the Directive in the Pensions Act
2004. It established a statutory fund known as the Pen-
sion Protection Fund (PPF). The PPF assumes respon-
sibility for pension claims when an employer becomes
insolvent. There are various ceilings and limitations,
which cap the amounts to which employees are entitled.
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Facts

Mr Hampshire was employed by Turner & Newall plc
(T&N) and participated in its pension scheme from
1971 to 1998. He retired in 1998 and became entitled to
an early retirement pension. His ex-employer became
insolvent in 2001. While his ‘normal’ pension would
have been GBP 60,240, his pension fell by approximate-
ly 67% due to the insolvency. Even worse, as the annual
increases were limited in time as well, he would lose
75% compared to the pension he would have received,
were not for the insolvency. Mr Hampshire’s pension
was paid by his original pension fund, but (under the
applicable rules) the amount was calculated by the PPF.
Mr Hampshire challenged the valuation, but this was
rejected. He then brought an appeal before the High
Court of Justice (England & Wales) Chancery Division.
After this was dismissed, he appealed to the Court of
Appeal (England & Wales) Civil Division. Mr Hamp-
shire argued that Article 8 of Directive 2008/94, as
interpreted by the ECJ, implied that an employee must
receive at least 50% of the value of their acquired enti-
tlements to old-age benefits. The PPF however argued
that case law provided that this 50% was to be calcula-
ted on average rather than on an individual basis. The
court decided to stay proceedings and refer questions to
the ECJ, including the question of whether Article 8 of
the Directive was directly effective in the present cir-
cumstances.

Questions

1. Must Article 8 of Directive 2008/94 be interpreted
as meaning that every individual employee must
receive compensation corresponding to at least 50%
of the value of his or her accrued entitlement under
a supplementary occupational pension scheme in
the event of the employer’s insolvency, or whether
it is sufficient that such compensation is guaranteed
for the great majority of employees, but, owing to
certain limitations imposed by national law, some of
the employees nevertheless receive compensation of
less than 50% of the value of their accrued entitle-
ment?

2. Does Article 8 of Directive 2008/94 have direct
effect?

Consideration

According to Article 8 of Directive 2008/94, Member
States must protect the interests of (former) employees
and their pensions in cases of insolvency. They have a
considerable amount of freedom and are not obliged to
guarantee pensions fully. For legitimate social and eco-
nomic objectives, and while observing the proportionali-
ty principle, they can reduce the accrued entitlements.

However, benefits limited to less than half the entitle-
ment accrued cannot be considered to fall within the
definition of the word ‘protect’ used in Article 8 (e.g.
Robins and Others, C-278/05). This is an individual
minimum guarantee for each employee. Otherwise, the
purpose of the Directive to protect each employee
would be seriously undermined. Contrary to what the
UK government has argued, this is of general applica-
tion.
Further, there can be situations in which losses of less
than 50% could still be regarded as manifestly dispro-
portionate. Lastly, the 50% must be calculated by refer-
ence to envisaged pension growth.
As regards direct effect, provisions that are uncondi-
tional and sufficiently precise can be invoked against
Member States and all organs of their administration, as
well as against organisations or bodies that are subject to
the authority or control of the State or which possess
special powers beyond those resulting from the normal
rules applicable to relations between individuals (Farell,
C-413/15).
It follows that Article 8 of the Directive, as interpreted
by the ECJ, is clear and precise, directed to the State
and unconditional. Article 8 allows a broad discretion in
terms of how it is implemented in order that it fulfil its
aim. However the exercise of this discretion cannot pre-
vent an individual from relying on the minimum protec-
tion. In this case, the UK has delegated responsibility to
the PPF, which serves as an organ of State. Conse-
quently, Article 8 can be invoked against the PPF.

Ruling

1. Article 8 of Directive 2008/94/EC of the European
Parliament and of the Council of 22 October 2008
on the protection of employees in the event of the
insolvency of their employer must be interpreted as
meaning that every individual employee must
receive old-age benefits corresponding to at least
50% of the value of their accrued entitlement under
a supplementary occupational pension scheme in
the event of the employer’s insolvency.

2. In circumstances such as those in this case, Article 8
of Directive 2008/94 has direct effect and may
therefore be invoked before a national court by an
individual employee in order to challenge a decision
of a body such as the Board of the Pension Protec-
tion Fund.
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