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Ruling

Article 7 of Directive 2003/88/EC of the European
Parliament and of the Council of 4 November 2003 con-
cerning certain aspects of the organisation of working
time, and the right to an effective remedy set out in
Article 47 of the Charter of Fundamental Rights of the
European Union, must be interpreted as meaning that,
in the case of a dispute between a worker and his
employer as to whether the worker is entitled to paid
annual leave under the first of those articles, they pre-
clude the worker having to take his leave first before
establishing whether he has the right to be paid in
respect of that leave.

Article 7 of Directive 2003/88 must be interpreted as
precluding national provisions or practices that prevent
a worker from carrying over and, where appropriate,
accumulating, until termination of his employment rela-
tionship, paid annual leave rights not exercised in
respect of several consecutive reference periods because
his employer refused to remunerate that leave.

ECJ 7 december 2017,
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Boguslawa Zaniewicz-Dybeck — v —
Pensionsmyndigheten, Swedish case

Summary

A minimum benefit as defined in Article 50 of Regula-
tion No 1408/71 may not be calculated in accordance
with Articles 46(2) and 47 of that Regulation, but bene-
fits receive in other Member States may be taken into
account in calculating the minimum benefit.

Legal context

Chapter 3 of Regulation No 1408/71 (Coordination
Regulation) contains provisions on ‘old age and death
(pensions)’, in particular for those who have been sub-
ject to the law of two or more Member States. To the
extent relevant for this case, Articles 45, 46 and 47 stip-
ulate that a Member State shall take account, where
necessary, periods of insurance or of residence spent
under the law of any other Member State. The compe-
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tent institution of a Member State must calculate the
‘theoretical amount’ of the benefit that would have been
accrued if the person had been covered by the law of
that Member State. Applying the pro rata method, the
theoretical amount forms basis of the eventual benefit to
which a worker is entitled. Article 47(1)(d) stipulates
that periods of accrual completed under the law of other
Member States should be calculated based on the aver-
age earnings recorded during the periods of insurance
completed under the law of the home Member State
(‘pro rata calculation’). Further, Article 50 stipulates
that the Member State in which the worker resides,
must supplement the benefits received by the worker
until this reaches the minimum amount of benefit, if the
Member State has such a minimum benefit.

A Swedish pension consists of three parts, namely the
graduated pension, the supplementary pension and the
guaranteed pension. The former two are based on the
actual income of the person. The latter aims to provide
basic protection for those with little or no income and is
a tax-funded residence-based benefit. Those who not
have been insured for the full 40 years are entitled to a
pro rata amount. The internal instructions of the Swed-
ish National Insurance fund stipulate that, in calculating
the theoretical amount, each insurance period comple-
ted in another Member State must be given a notional
value corresponding to the average pensionable value of
the insurance periods completed in Sweden.

Facts

Mrs Zaniewicz-Dybeck (Zaniewicz), a Polish national,
had worked for 19 years in Poland. She then moved to
Sweden, where she lived for 24 years and worked there
for 23 years before reaching pensionable age. She then
applied for a guaranteed pension. (The predecessor of)
the Swedish Pension Authority rejected her application.
It applied a pro rata calculation, which resulted in a the-
oretical income above the guaranteed pension. Mrs
Zaniewicz appealed against this decision, as the benefits
she would receive were much lower than they would
have been owing, essentially, to the fact that the pension
system in Poland is less beneficial. The National Insur-
ance Fund, the Administrative Court and the Adminis-
trative Court of Appeal all dismissed her claims. The
referring court wondered whether coming up with a
notional amount of benefit from another Member State
was the right way to proceed, given the character of the
guaranteed pension, and it therefore decided to ask pre-
liminary questions.
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Questions put to the ECJ®

1. Must Regulation No 1408/71 be interpreted as
meaning that, when the competent institution of a
Member State calculates a benefit such as the guar-
anteed pension at issue in the main proceedings, it
is necessary to apply the pro rata method of calcula-
tion provided for in Article 46(2) of the Regulation
and, in accordance with Article 47(1)(d) thereof, to
give insurance periods completed by the person
concerned in another Member State a notional
average value?

2. Must Regulation No 1408/71 be interpreted as pre-
cluding the legislation of a Member State under
which, when calculating a benefit such as the guar-
anteed pension at issue in the main proceedings, the
competent institution must take account of all the
retirement pensions which the person concerned
actually receives from one or more other Member
State?

ECJ's findings

First, the ECJ emphasized that the Coordination Regu-
lation does not set up a common scheme of social securi-
ty, but allows national schemes to exist. It only aims to
ensure their coordination. Consequently, Member
States retain the power to organise their own social
security schemes. Member States must nonetheless

comply with EU law in terms of the right to move and
reside. (Salgado Gonzdlez, C-282/11).

Since the Swedish guaranteed pension aims to provide a
minimum standard of living, it should be regarded as
the minimum benefit, falling within the scope of Article
50 of the Coordination Regulation. Consequently, the
right to this benefit should be evaluated based on Article
50 and the relevant national legislation rather than Arti-
cles 46(2) and 47 (and national legislation based on these
articles).

As regards the second question, the Swedish regulations
include foreign pensions that do not qualify as guaran-
teed pensions, but do form part of the calculation meth-
od. Therefore, it must be determined whether Article
50 allows this. The purpose of Article 50 is to guarantee
a minimum benefit in cases where the insurance periods
of a worker in various countries have been short and,
consequently, insufficient for a reasonable living stand-
ard (Torri, C-64/77 and Browning, C-22/81). There-
fore, in calculating whether a person is entitled to a min-
imum benefit such as the guaranteed pension at issue,
Article 50 specifically provides that the actual amounts
of any retirement pensions received from another Mem-
ber State should be taken into account.

5. As rephrased by the ECJ.
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Ruling

Regulation (EEC) No 1408/71 must be interpreted as
meaning that, when the competent institution of a
Member State calculates a minimum benefit, such as the
guaranteed pension at issue in the main proceedings, it
is not inappropriate to apply Article 46(2) or Article
47(1)(d) of the regulation. Such a benefit must be calcu-
lated in accordance with Article 50 of the regulation, in
conjunction with the provisions of national law, with-
out, however, applying national provisions, such as
those in the main proceedings, providing for a pro rata
calculation.

Regulation No 1408/71 must be interpreted as not pre-
cluding the legislation of a Member State under which,
when calculating a minimum benefit such as the guaran-
teed pension at issue in the main proceedings, the com-
petent institution must take account of all the retirement
pensions which the person concerned actually receives
from one or more other Member States.

ECJ 20 December 2017,
case C-442/16 (Gusa),
Free movement, Social
insurance

Florea Gusa — v — Minister for Social Protection,
Ireland, Irish case

Summary

Self-employed workers who have ceased their activity
for reasons beyond their control and who are registered
as jobseekers, retain their status as self-employed per-
sons for the purposes of Article 7(1)(a) of Directive
2004/38.

Legal context

Article 7 of Directive 2004/38 (Citizen’s Directive)
grants EU citizens a right of residence in another Mem-
ber State for more than three months if they meet cer-
tain criteria. This can be the case if they are workers or
self-employed persons in the host Member State (para-
graph 1). The third paragraph (para b) stipulates that
EU citizens retain this inter alia if “he/she is in duly
recorded involuntary unemployment after having been
employed for more than one year and has registered as a
jobseeker with the relevant employment office”. This
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