
Question put to the ECJ

Is the effect of an E101 certificate issued in accordance
with Articles 11(1) and 12a(1a) of Regulation No 574/72
by the institution designated by the competent authority
of the Member State, whose social security legislation
remains applicable to an employee, binding on the
courts of that Member State if the conditions under
which the employee carries out his activities manifestly
do not fall within the scope of the exceptions set out in
Article 14(1) and (2) of Regulation No 1408/71?

ECJ’s findings

As long as an E101 certificate is not withdrawn or
declared invalid, the competent institution of the Mem-
ber State in which an employee actually works must take
account of the fact that the person is already subject to
the social security legislation of the Member State in
which the undertaking employing him is established,
and that institution cannot subject the worker to its own
social security system.

However, it is incumbent on the competent institution
of the Member State which issued the E101 certificate
to reconsider whether it was properly issued and, if
appropriate, to withdraw the certificate if the competent
institution of the Member State in which the employee
actually works expresses doubts about the basis on
which it was issued, in particular because the informa-
tion it was based on does not correspond to the require-
ments of Article 14(2)(a) of Regulation No 1408/71.

The Court noted that if the institutions concerned do
not reach agreement about how to interpret the facts, it
is open to them to refer the matter to the Administrative
Commission. If the Administrative Commission does
not manage to reconcile the conflicting views, the Mem-
ber State in which the employee actually works may
bring infringement proceedings under Article 259
TFEU in order to enable the court to examine the rele-
vant legislation and whether the information in the E101
certificate is correct.

As long as an E101 certificate has not been withdrawn or
declared invalid, the certificate takes effect in the inter-
nal legal order of the Member State to which the
employee goes in order to work and therefore, binds the
institutions of that Member State. In addition, a person
who uses the worker’s services must act in reliance on
the certificate. If that person doubts the validity of the
certificate, he or she must inform the relevant institu-
tion.

In the case at hand, however, it seems the French
authorities did not communicate their concerns suffi-
ciently to the Swiss Social Insurance Office and did not
attempt to refer the matter to the Administrative Com-
mission. Therefore, the case did not actually reveal any

deficiencies in the procedure determined by ECJ case-
law, nor did it show that it is impossible to resolve
instances of unfair competition or social dumping.

Ruling

The answer to the question referred is that an E101 cer-
tificate issued by the institution designated by the com-
petent authority of a Member State pursuant to Article
14(2)(a) of Regulation No 1408/71, is binding on both
the social security institutions of the Member State in
which the work is carried out and the courts of that
Member State, even if it is found by the courts in that
Member State that the conditions under which the
workers carried out their activities manifestly do not fall
within the material scope of the provisions of Regulation
No 1408/71.
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Summary

Based on a challenge to the dismissal of a transporter of
goods, certain questions were referred to the ECJ under
Directive 2002/15 on the organisation of working time
for persons performing mobile road transport activities.
However, the questions related, not to dismissal, but to
how ‘mobile workers’ were defined in the Directive (as
the worker sought to establish that he was employed and
therefore entitled to full employment rights). The Court
ruled that, as the Directive related to how working time
is organised, rather than dismissal, the questions were
inadmissible.

Facts

Mr Perez Retamero worked as a transporter of goods for
TNT, with whom he had concluded a contract govern-
ing the provision of transport services. TNT entrusted
him with the task of delivering goods in Catalonia, in
Spain. The contract provided that TNT could unilater-
ally change the principles and rules applicable to trans-
port services, either wholly or in part.
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Under his contract, Mr Perez Retamero had to take out
a transport insurance policy and assume responsibility
for any loss or destruction of the goods or delivery
delays. The initial term of the contract was six months
but could be extended for successive periods of six
months. He was to be paid a lump sum for each day
covered and this was paid monthly. Further, the con-
tract stipulated that the vehicle he used had to display
the colours and advertising chosen by TNT. The vehi-
cle which Mr Perez Retamero used was his own van, for
which he carried a transport licence authorising him to
carry out transport services.

As from January 2014, while Mr Perez Retamero still
performed the same work, he began issuing invoices for
his services to Sapirod, which was a company sub-con-
tracted by TNT to deal with transport services. Mr Per-
ez Retamero still performed the same work.

On the 17 February 2015, Sapirod informed Mr Perez
Retamero that it could no longer offer him any work.
That information was later confirmed by a letter of
6 March 2015.

National proceedings

On 17 March 2015, Mr Perez Retamero brought an
action before the Labour Court in Barcelona. He sought
to establish that he was bound by an employment con-
tract with Sapirod and that his dismissal was therefore
unlawful. He claimed that all of the elements that char-
acterize an employment relationship were fulfilled. In
addition, he claimed against TNT for making workers
available unlawfully and to that end, sought an order
that the two companies were jointly and severally liable.

To support his first claim, he stated that the objective
exclusion provided for by Article 1(3)(g) of the Work-
ers’ Statute is contrary to Directive 2002/15, to the
effect that he could not be classified as a ‘self-employed
driver’ within the meaning of Article 3(e) of that direc-
tive.

According to the Labour Court, although the object of
Directive 2002/15 was not to define ‘employed workers’
and ‘self-employed workers’, it had become essential
that these terms were defined, because of their effect on
the labour market.

The referring court pointed out that if the objective of
EU law in the transport sector consisted in harmonising
the rules of competition, the concepts of ‘mobile work-
er’ and ‘self-employed driver’ in Article 3(d) and (e) of
the directive, should be the same in all Member States.
The Labour Court therefore decided to stay proceed-
ings and refer two questions to the ECJ for a prelimina-
ry ruling.

Questions put to the ECJ

1. Must the definition of ‘mobile worker’ in Article 3(d)
of Directive 2002/15 be interpreted as precluding
domestic legal provisions such as Article 1.3 (g) of the
Workers’ Statute, which provides that “persons pro-
viding a transport service by virtue of administrative
authorisations of which they are the holders, carried out
… using vehicles … of which ownership or a direct power
of disposal is vested in them, cannot be regarded as
‘mobile workers’”?

2. Must the second subparagraph of Article 3(e) of
Directive 2002/15 be interpreted as meaning that, if
none or only one of the criteria laid down for a person
to be regarded as a ‘self-employed driver’ is fulfilled,
the person concerned must be viewed as a ‘mobile
worker’?

ECJ’s findings

The admissibility of the questions referred for a pre-
liminary ruling was contested by Sapirod, TNT, the
Spanish Government and the European Commission,
and so the Court first of all sought to rule on the admis-
sibility of the questions.

The Court found that the referring court had sought
guidance on how to interpret the concepts of ‘mobile
worker’ and ‘self-employed driver’ in Article 3(d) and
(e) of Directive 2002/15, but that any interpretation of
these terms should not go beyond the scope of that
directive. The directive concerned working time,
whereas the dispute in the main proceedings was about
dismissal. It related, not to the organisation of working
time, but to whether the person concerned should be
classified as a ‘mobile worker’ and therefore as an
employed person for the purposes of the application of
national labour law and, more particularly, the law on
dismissals.

Ruling

A dispute such as that in the main proceedings does not
come within the scope of Directive 2002/15 and there-
fore the concepts articulated in Article 3(d) and (e) of
that directive cannot apply to that dispute. Article 3(d)
and (e) of Directive 2002/15 is therefore not necessary
to resolve the dispute and the questions referred for a
preliminary ruling by the Labour Court of Barcelona are
inadmissible.
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